Traje do srijede

Otvoren je 16. Motovun festival

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Otvoren je 16. Motovun festival, ove godine posvećen romskim filmovima i kulturi, na kojem će biti prikazano 90 filmova iz 29 zemalja.

Nakon otvaranja Motovunskog festivala prikazan je film A. Jakimowskog s naracijom za slijepe .Posjetiteljima "brda filmova", kako filmofili odmila zovu Motovun, već je dobro poznato da otvaranja tog festivala nikada nisu bila konvencionalna.

Pogledaj i ovo showbuzz Samo na Motovunu Najmanje kino na svijetu - Kino Remetinec!

I ove godine organizatori su napravili pravi šou. Otvorili su ga penjači koji su zastavu samoproglašene Slobodne zone Motovun prenijeli verući se pročeljem zgrade preko krova do središnjeg mjesta na motovunskom trgu.

Posjetitelji su s velikim veseljem sudjelovali i u kolektivnom fotografiranju ponosno mašući svojim putovnicama motovunske Slobodne zone, u koju umjesto carinskih idu filmski pečati (po jedan za svaki odgledan film), a jedan od vrhunaca večeri bio je nastup izvrsnog romskog benda koji je najavio glavnu temu festivala - romsku manjinu.

Potpuna euforija nastala je kada je na Trgu prikazan isječak iz filma "Tko to tamo peva" u kojem sviraju i pjevaju dva mlada Roma, a onda su se uz natpis "30 godina kasnije" ista dvojica pojavila na pozornici i uživo dovršila pjesmu.

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je film "Zamisli" Andrzeja Jakimowskog o romansi slijepih ljudi, i to s naracijom za slijepe, što se dosad nije dogodilo ni na jednom filmskom festivalu u zemlji.

U prvoj noći festivala gledali smo i dokumentarac "Pussy Riot: A Punk Prayer" o istoimenom ruskom kolektivu osuđenom zbog protestnog performansa u moskovskoj katedrali.

Projekciju su najavila oba redatelja filma, Britanac Mike Lerner i Rus Maksim Pozdorovkin, koji će u Motovunu ostati do kraja festivala.

U idućim danima čeka nas niz igranih i dokumentarnih filmova s najprestižnijih svjetskih festivala, glazbeni program Žednog uha te program „Motovun mala mahala" s više od 20 romskih filmova, pet glazbenih sastava i drugim umjetnicima koji u Motovunu predstavljaju romsku kulturu, kako tradicionalnu, tako i onu urbanu, suvremenu.

Festival završava u srijedu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene