441543
441543
441543
441543
441543

NESVAKIDAŠNJIM PERFORMANSOM Najavljen najiščekivaniji film godine

  • , 27.06.2016., 14:18
  • Autor:
  • komentara

Povodom Dana državnosti u hrvatskoj metropoli se odvijao nesvakidašnji performans, kojim je zapravo najavljen film 'Ustav Republike Hrvatske'.

 
 
 
 
Film Ustav Republike Hrvatske (Foto: Ino Zeljak)
Film Ustav Republike Hrvatske (Foto: Ino Zeljak)

Protekle subote, 25. lipnja u cijeloj zemlji obilježavao se Dan državnosti koji se slavi u znak sjećanja na ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti koju je Hrvatski sabor donio prije 25 godina. Tim činom Republika Hrvatska raskinula je sve ustavnopravne veze s bivšom SFRJ.

Povodom Dana državnosti u hrvatskoj metropoli se odvijao nesvakidašnji performans koji je iznenadio brojne Zagrepčane. Transseksualac, svećenik, policajac, ustaša i medicinska sestra prošetali su se hrvatskom metropolom i na simpatičan način proslavili jedan od najznačajnijih hrvatskih povijesnih događaja. Prilikom šetnje Zagrebom, preko tržnice Dolac, Trga bana Josipa Jelačića, Zrinjevca, pa sve do posjete Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Cvjetnom trgu i na kraju Hrvatskom narodnom kazalištu, ova mala skupina građanima je dijelila primjerke Ustava Republike Hrvatske te im je pokušala objasniti što se zapravo slavi na taj dan. Na opće oduševljenje, mnogobrojni Zagrepčani su zaustavljali simpatičnu ekipu ne bi li se slikali s njima te kako bi dobili odgovor na glavno pitanje dana –'Znate li što slavimo danas?'.

Film Ustav Republike Hrvatske (Foto: Ino Zeljak)

Kod Hrvatskog narodnog kazališta simpatičnoj ekipi pridružili su se doajen hrvatskog filma, Rajko Grlić te trenutno najangažiranija hrvatska glumica, Ksenija Marinković, čime se zapravo otkrilo da je riječ o performansu filmske ekipe filma 'Ustav Republike Hrvatske', najiščekivanijeg hrvatskog filma godine. Performansom je najavljen film koji će zasigurno obilježiti ovu godinu i koji u kina stiže u listopadu ove godine. Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.

Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske, kako se upravo i zove najnoviji film proslavljenog redatelja Rajka Grlića i scenarista Ante Tomića.

Film Ustav Republike Hrvatske (Foto: Ino Zeljak)

'Ustav Republike Hrvatske' ljubavna je priča o mržnji, inspirirana stvarnom zemljom, priča koja zaobilazi establišment i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. U glavnoj ulozi pojavljuje se proslavljeni srpski glumac Nebojša Glogovac koji u filmu glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Proslavljena filmska ekipa na čelu s Rajkom Grlićem i Antom Tomićem zasigurno su najbolja pozivnica da se ove jeseni uputite u najbliže kino i budete svjedoci ljubavne priče o mržnji koja će vas zasigurno osvojiti na prvu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se