450708
450708
450708
450708
450708

Hrvatski film nagrađen na Slovenskom festivalu

  • , 19.09.2016., 16:48
  • Autor:
  • komentara

Film koji osvaja svijet u hrvatska kina stiže 06. listopada.

 
 
 
 
Ustav Republike Hrvatske (FOTO: PR)
Ustav Republike Hrvatske (FOTO: PR)

Nakon što je jednoglasnom odlukom žirija osvojio Grand prix na prestižnom filmskom festivalu u Montrealu, film doajena hrvatskog filma Rajka Grlića, 'Ustav Republike Hrvatske', prije svoje hrvatske premijere, osvojio je još jednu važnu nagradu. Na 19. izdanju Festivala slovenskog filma u Portorožu, najiščekivaniji regionalni film godine osvojio je nagradu za najbolju koprodukciju, također, film je dobio nagradu i za najbolju kostimografiju koju potpisuje priznati i nagrađivani slovenski kostimograf, Leo Kulaš. Nagradu za najbolju koprodukciju preuzeo je Jani Sever, slovenski koproducent filma.

Proslavljeni redatelj Rajko Grlić, nakon još jednog priznanja filmu je rekao: „To mi je četvrti film u koprodukciji sa Slovenijom. Prethodni su kod njih bili jako dobro gledani. Nadam se da će ove nagrade pomoći 'Ustavu Republike Hrvatske" da nastavi tu tradiciju.“

Ustav Republike Hrvatske (FOTO: PR)


'Ustav Republike Hrvatske', u produkciji Interfilma u hrvatskim kinima kreće s prikazivanjem 06. listopada, najavljuje se kao ljubavna priča o mržnji nadahnuta stvarnom zemljom.
Film razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, a govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi. U glavnoj ulozi je srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualca i transvestita. Igraju još Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.

Ustav Republike Hrvatske (FOTO: PR)


Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se