na Sceni Travno

Festival američkog kazališta u Zagrebu - najbolje predstave newyorške downtown scene

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kultni autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni oko teatra Performance Space 122, u sklopu europske turneje ponovno gostuju u Zagrebu, ovaj puta u organizaciji zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta.

Algoritamski mjuzikl Yesterday Tomorrow redateljice Annie Dorsen bit će izveden 22. studenoga, dok će 25. i 26. studenoga uslijediti izvedbe koreografskog istraživanja Thank you for coming: Attendance koreografkinje i redateljice Faye Driscoll. Spomenuti program održat će se u Kulturnom centru Travno.

Pogledaj i ovo showbuzz 24. travnja Poznati su dobitnici karata za mjuzikl Crna kuća

PS122 već je gotovo 35 godina kultno mjesto američkoga neovisnog teatra koje promiče sve vrste izvedbenih umjetnosti, poput umjetnosti performansa i happeninga te plesa, potiče otvoreni kulturni dijalog te je odavno postalo referentnom točkom inovativne newyorške scene.

Yesterday Tomorrow nova je vrsta mjuzikla, suradnja između živih umjetnika i evolucijskih algoritama. U ovom radu živi pjevački zbor u realnom vremenu dobiva algoritamski generiranu partituru da bi stvorili koncert od pjesama, strojeva, gesti, svjetla i prostora. Yesterday Tomorrow koristi neku vrstu umjetne inteligencije nadahnute evolucijskim algoritmima koji primjenjuju načela Darwinove prirodne selekcije i mendelijanske genetike da proizvedu jedinstven doživljaj složenosti i nepredvidivosti sadašnjosti u kontrastu s poznatom prošlošću i zamišljenom budućnošću. Ovim novim projektom Annie Dorsen nastavlja razvijati algoritamsko kazalište, računalnu kreativnost i transformacije u realnom vremenu.

Volite legende? Ovo je početak jedne nove!

Annie Dorsen autorica je i redateljica koja djeluje u različitim područjima, uključujući kazalište, film, ples te, od 2009., algoritamsku izvedbu. Od recentnijih radova, njezin algoritamski projekt o Hamletu A Piece of Work ugostili su On the Boards (Seattle), Brooklyn Academy of Music (NYC), Parc de la Villette (Pariz), Next Wave Festival u organizaciji Brooklyn Academy of Music (NYC) i drugi.

U prvom radu njezinog novog izvedbenog niza Thank you for Coming: Attendance Driscoll publiku vodi u razdraganu i intrigantnu, razuzdanu pustolovinu. Attendance je vješto oblikovano i koreografski razigrano istraživanje koje smekšava granicu između gledatelja i sudionika, pozivajući publiku da se pridruži improviziranoj 75-minutnoj zajednici.

U ovoj izvedbi izvođači prolaze kroz vječno promjenjiva stanja tjelesne zapletenosti i prizore iskrivljene familijarnosti, gradeći nova tijela, nove priče i nove načine bivanja oko neprestano stvaranog i reinterpretiranoga grupnog iskustva. Postavljajući izvedbu u intiman oblik kruga, Driscoll stvara intenziviranu realnost promatranja, poziva i međuovisnosti. Dok se publika i izvođači postupno stapaju u jedno, na površinu izbija predivan i kaotičan zajednički identitet, kulminirajući u dinamičnom ritualu akcije i transformacije.

Faye Driscoll koreografkinja je i redateljica, dobitnica nagrade Bessie, koju je The New York Times nazvao “zapanjujuće originalnim talentom”. Njezin rad ukorijenjen je u opsesiji problemom da se bude ‘netko’ u svijetu drugih ‘nekih’, i u svim sukobima i komediji koja se rađa u našoj interakciji s drugima. Trenutačno radi na izvedbenom nizu nazvanom THANK YOU FOR COMING koji u rad uključuje publiku i priziva osjećaj zajedničkog stvaranja.

Trailer pogledajte OVDJE.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene