449500
449500
449500
449500
449500

POLA STOLJEĆA Bez predrasuda i mržnje

  • , 08.09.2016., 11:48
  • Autor:
  • komentara

'Zvjezdane staze' su se od samog početka s istančanim osjećajem dotaknule aktualnih društvenih tema, prikazujući na televiziji prvu multietničku glumačku postavu i prvi poljubac bijelca i crnkinje.

 
 
 
 
Zvjezdane staze (FOTO: Getty)
Zvjezdane staze (FOTO: Getty)

Američka filmska serija "Zvjezdane staze" koja prati pustolovine posade međuzvjezdanog broda Enterprisea na zadatku "istraživanja dalekih novih svjetova", pola stoljeća nakon prvog emitiranja na televiziji - 8. rujna 1966. godine - i dalje utjelovljuje utopijsku sliku svijeta u kojemu nema predrasuda ni mržnje.

Kada se ta znanstveno-fantastična serija koja u četvrtak slavi pedesetu obljetnicu počela prikazivati na televiziji, trebala je trajati tek tri sezone.

Zvjezdane staze (FOTO: Getty)

Televizija NBC nije tada znala da stvara fenomen koji će poprimiti svjetske razmjere i koji će gledatelji oduševljeno pratiti kroz 725 epizoda i 13 filmova, pa su se s vremenom likovi "Star Treka" pretvorili u legende.

"Zvjezdane staze" su se od samog početka s istančanim osjećajem dotaknule aktualnih društvenih tema, prikazujući na televiziji prvu multietničku glumačku postavu i prvi poljubac bijelca i crnkinje u 1960-im koje je u Sjedinjenim Državama obilježila rasna odjelitost.

"Za mene su Zvjezdane staze simbol prava pojedinca i poštovanja svih ljudi, bez obzira tko su", rekao je Brent Spiner koji je u seriji "Zvjezdane staze: nova generacija" glumio androida Datu. Ta se serija prikazivala krajem 1980-ih.

Zvjezdane staze (FOTO: Getty)

"Mnogi naši političari i sugrađani mogli bi se ugledati na likove iz te serije i pokazivati prema ljudima više poštovanja", dodaje Spiner. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se