veliko priznanje

Renati Sabljak nagrada Komedije za najbolje umjetničko ostvarenje

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Renata Sabljak za ulogu Donne Sheridan osvojila nagradu Komedije za najbolje umjetničko ostvarenje.

Silvestarska izvedba proslavljenog mjuzikla "Mamma Mia!" zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije uveličana je u četvrtak navečer uručenjem novoutemeljene nagrade toga teatra za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj godini istaknutoj glumici, pjevačici i plesačici Renati Sabljak za ulogu Donne Sheridan u toj velikoj Komedijinoj uspješnici.

Pogledaj i ovo DJ nastup dodjela 3. veljače Na prvoj dodjeli nezavisne novinarske glazbene nagrade Elector nominirani za debitanta godine dobit će posebno priznanje

Odluku o nagradi je, uoči izvedbe, publici koja je svoju Silvestarsku noć odlučila provesti uz Komedijinu "Mamma Miu!", obznanio ravnatelj toga kazališta Niko Pavlović, koji je u kratkom obraćanju istaknuo kako je to jubilarno 20. Silvestrovo u Komediji i to u godini u kojoj slavi 65. obljetnicu svojeg postojanja.

Povodom velike obljetnice, Komedija je zajedno s Hrvatskom elektroprivredom, kao sponzorom, utemeljila nagradu koja se ove godine dodjeljuje prvi puta, i to inauguralno, umjetnici koja u Komediji nastupa od 2002., od kada je "praktički nemoguće zamisliti ijedan mjuzikl bez nje", kazao je Pavlović, te izrazio nadu da će nagrada "uhvatiti korijena" i nastaviti se u godinama koje dolaze.

Obožavatelji mjuzikla ne smiju propustiti ovaj događaj

Jednoglasnu odluku o dodjeli inauguralne nagrade kazališta Komedije za najbolje umjetničko ostvarenje u 2015. godini dugogodišnjoj članici Komedijina ansambla donijelo je na sjednici održanoj 22. prosinca prosudbeno vijeće na čelu s povjesničarom Ivicom Prlenderom, kao predsjednikom te članovima Nikom Pavlovićem, predstavnikom Hrvatske elektroprivrede Ivicom Žigićem te predstavnicima medijskih pokrovitelja Draženom Klarićem (Večernji list) i Josipom Majherom (Soundset).

Sabljak (1977.), koja je pjevačku karijeru započela 1992. u dobi od 15 godina pobjedom u Turbo Limach Showu, u Komediji je debitirala 2002., nastupom u mjuziklu "Mali dućan strave".

Obrazovanje je stekla na Akademiji dramske umjestnosti Sveučilišta u Zagrebu, završni semestar glume na Sveučilištu Ohio, SAD, a solo pjevanje u glazbenoj školi "Blagoje Bersa".

U 13 godina koliko nastupa pod egidom Kazališta Komedije, Sabljak je ostvarila brojne zapažene glumačke uloge. Nastupala je u gotovo svim najpoznatijim Komedijinim mjuziklima, među kojima su "Chicago", "Briljantin", "Aida", "Skidajte se do kraja", "Cabaret", "Monty Python's Spamalot", "Jalta, Jalta...", a jednako se istaknula i u nizu dramskih predstava, kako u Komediji, tako i u drugim kazalištima.

Za svoja je umjetnička ostvarenja dobila brojne nagrade, među kojima Nagradu Festivala glumca za najbolju mladu glumicu 2005., nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara 2006., te Nagradu Hrvatskog glumišta 2014.

Komedijina se nagrada sastoji od plakete i novčanog iznosa od 38 tisuća kuna bruto, a laureatkinji ju je uručio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, koji je tom prilikom čestitao umjetnici, ansamblu i svim posjetiteljima Komedije Novu godinu.

Sabljak je istaknula kako ta nagrada za nju predstavlja veliku čast i važno priznanje njezina rada, tim više što dolazi od njezina matičnog kazališta.

"Nagrade su uvijek dragocjene, nema osobe kojoj nije drago kad dobije priznanje za svoj rad. No, dobiti nagradu od svojeg vlastitog kolektiva, koji u našem slučaju nije mali i koji je na neki način moja obitelj, to je velika čast", kazala je Sabljak komentirajući nagradu za Hinu.

Uloga Donne Sheridan prva je u njezinu kazališnu opusu kojom je zakoračila u uloge "zrelije" žene, napomenula je, a rad na predstavi predstavljao je za nju veliki izazov, jer "riječ je o velikom projektu čija se izgradnja temeljila na ponešto drugačijem pristupu od uobičajenog", kazala je.

"Tu predstavu nije bilo lako raditi, zahtjevna je u koncepciji izvođenja, te je potrebna velika izvođačka disciplina, a greške su apsolutno nedopustive", pojasnila je.

Istaknula je kako je jedina solistica "Mamma Mie! " koja za svoju ulogu nema alternaciju, pa je tako nastupila u svim dosadašnjim izvedbama, kojih je bilo preko 50.

"Ta mi je predstava dala novu dimenziju i dodatnu školu u samoedukaciji o mjuziklu i tome kako on funkcionira, u nju sam utkala puno ljubavi i rada i tim više izuzetno cijenim to što je to moja matična kuća prepoznala", poručila je.

(Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene