Cannes 2015

Filmske zvijezde pristižu na Azurnu obalu - I Hrvatska ima svoj adut!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Otvara se 68. međunarodni filmski festival u Cannesu na kojemu će do 24. svibnja u raznim selekcijama biti prikazano više od 50 filmova. Među njima je i jedan naš!

Šezdeset metara dugim crvenim tepihom, koji će organizatori mijenjati dva do tri puta na dan kako bi sačuvao originalnu boju i ove će godine proći brojne filmske zvijezde, a među 19 filmova koji se ove godine natječu za Zlatnu palmu bit će prikazan i film Todda Haynesa "Carol" smješten u New York početkom pedesetih s Cate Blanchett i Rooney Mara u glavnim ulogama.

Pogledaj i ovo showbuzz U velikom stilu Hrvati dobili ovacije i publici izmamili suze na oči

Brad Pitt i Angelina Jolie u filmu 'By The Sea' – Izašle prve fotografije

Bercot, koja je režirala film 'La tete haute' kojim se otvara Cannes, tako će postati prva redateljica čiji film otvara jedan od najglamuroznijih svjetskih filmskih festivala. Hiperrealistični film "La tete haute" govori o životu mladoga delinkventa od njegove 6. do 18. godine, a u ulozi sutkinje za maloljetnike pojavljuje se zvijezda francuske kinematografije Catherine Deneuve. Po ocjeni direktora festivala Thierryja Fremauxa, riječ je o hrabrom i dirljivom filmu, drukčijem od svih koji su dosad otvarali slavni festival koji ove godine prati čak 4500 novinara.

Tu su i film "Chronic" Michaela Franca, o bolničaru koji se brine o bolesnicima na samrti s Timom Rothom u glavnoj ulozi, američki film "Sicario" u režiji Denisa Villeneuvea o plaćenom ubojici s Emily Blunt, Beniciom del Torom i Hoshom Brolinom te ljubavna priča "The Lobster" Yorgosa Lanthimosa s Colinom Farrellom, Jessicom Barden i Rachel Weisz.

"The See of Trees" Gusa Van Santa s Matthewom McConaugheyem, Naomi Watts i Kenom Watanabeom govori o ljubavi i gubitku zbog kojih glavni lik odlazi na drugi kraj svijeta, u tajnovitu japansku šumu Aokigaharu, a film "La Giovinezza" (Mladost) Paola Sorentina s Michaelom Caineom, Harveyem Keitelom i Rachel Weisz o dvojici prijatelja na pragu osamdesete

 

Vous voulez suivre le 68e Festival de Cannes comme si vous y étiez ? La chaîne officielle TV Festival de Cannes diffusera le live vidéo sur Youtube https://www.youtube.com/user/TVFestivaldeCannes et Dailymotion http://www.dailymotion.com/CannesFestTV du 13 au 24 mai.---You want to follow the 68th Festival de Cannes as if you were there? The official channel TV Festival de Cannes will be on air on Youtube https://www.youtube.com/user/TVFestivaldeCannes and Dailymotion http://www.dailymotion.com/CannesFestTV from May 13th to May 24th.

Posted by Festival de Cannes - Page Officielle on Wednesday, May 13, 2015

I Matanićev film u konkurenciji u Cannesu

O dobitnicima nagrada glavne konkurencije odlučivat će žiri kojim ove godine prvi put predsjeda dvojac – braća Joel i Ethan Coen. S njima su u žiriju i britanska glumica Sienna Miller, američki glumac Jake Gyllenhaal, francuska glumica Sophie Marceau, meksički redatelj Guillermo del Toro, kanadski redatelj Xavier Dolan, španjolska glumica Rossy de Palma i glazbenica iz Malija Rokia Traore.

Žirijem službene selekcije "Izvjestan pogled", posvećene otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika u kojoj se natječe i film Dalibora Matanića "Zvizdan", predsjedat će glumica Isabella Rossellini.

Radnja Matanićeva filma proteže se kroz tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, gdje se događaju tri zabranjene ljubavi. Po redateljevim riječima, to je ljubavni film koji govori o snazi potrebnoj ljubavi da se izdigne iznad mržnje. Parove u sve tri priče glume Tihana Lazović i Goran Marković.

Uz Matanićev film u toj će se selekciji prikazati i "Fly away solo" (Neeraj Ghaywan), "Rams" (Grimur Hakonarson), "Voyage sur l'autre rive" (Kiyoshi Kurosawa), "Je suis un soldat" (Laurent Lariviere), "The Other side" (Roberto Minervini), "L'etage du dessous" (Radu Muntean), "The Shameless" (Oh Seung Uk), "Las Elegidas" (David Pablos), "Nahid" (Ida Panahandeh), "Comorea" (Corneliu Porumboiu), "Maryland" (Alice Winocour), "Madonna" (Shin Suwon), "The Fourth direction" (Gurvinder Singh), "Alias Maria" (Jose Rugeles Garcia), "An" (Naomi Kawase), "Lamb" (Yared Zeleke), "Cemetery of Splendour" (Aprichatpong Weerasethakul) i "Taklub" (Brillante Mendoza).

Na canneskom festivalu predstavit će se novija hrvatska produkcija u sklopu Filmskog sajma i Short Film Cornera. 

 

Pose de l'affiche 2015 --- Poster laying 2015 #Cannes2015 #InProgress

A video posted by Festival de Cannes (@festivaldecannes) on

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene