Hotel Grand Budapest

VIDEO Priča o krađi, pronalasku i borbi za obiteljsko bogatstvo

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Svakako najveće iznenađenje ovogodišnjih Oscara u kategoriji za 'najbolji film' jest ovaj film.

Film 'Hotel Grand Budapest' dobio je čak 9 nominacija za nagradu Oscar među kojima je osim one za najbolji film, i ona za najboljeg redatelja, originalni scenarij, kameru, kostimografiju, šminku i frizuru, montažu, originalnu glazbu, te scenografiju. Film je bio pravo iznenađenje među nominacijama jer je između ostaloga i – komedija.

Pogledaj i ovo showbuzz Filmska vijest sezone OSCAR 2015: Objava nominacija za najprestižniju filmsku nagradu!

IGRA OPONAŠANJA Svojim izumom promijenio je tijek povijesti

Radnja filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Priča uključuje krađu i pronalazak neprocjenjive renesansne slike, nemilosrdnu borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo i slatku ljubavnu poslasticu – sve to uz nagle i drastične promjene na europskom kontinentu u pozadini.

'Hotel Grand Budapest' bezvremenska je priča o prijateljstvu, časti i ispunjenim obećanjima. Redatelj Wes Anderson kaže da je njegov osmi film inspiriran različitim izvorima uključujući komedije 30ih i priče i memoare bečkog pisca Stefana Zweiga. Svoju priču Anderson je smjestio u izmišljeni grad s toplicama u izmišljenoj zemlji alpske Republike Zubrowke, i ne samo da je stvorio kompletnu vizualnu estetiku već i kohezivnu povijest 20. stoljeća koja je identična onoj u istočnoj Europi, s fašistima koji preuzimaju 30ih godina i komunističkim režimom nakon toga. Anderson je ulogu Monsieura Gustava H, pedantnog conciergea u središtu radnje filma, namijenio samo jednom glumcu: Ralphu Fiennesu, dvostruko nominiranom za nagradu Oscar.

Fiennes je potpuno uronio u lik i njegove brojne proturječnosti. Posebno je uživao u očinskom odnosu koji Gustave ima prema mladom zaposleniku Zerou, kojeg odabire kao potencijalnog štićenika u beskrajnoj borbi protiv okrutnosti svijeta. 'Wes je zahtjevan s glumcima na vrlo pozitivan način. Brzina isporuke je nešto što jako cijeni jer ovakav materijal traži živost. U konačnici, stvorio je svoj izmišljeni svijet u kojem su ljudi hrabriji, principijelniji i više se zabavljaju', objašnjava Fiennes.

Što mislite, ima li film 'Hotel Grand Budapest' šanse osvojiti Oscara? 

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene