Utrka za zlatni kipić

VIDEO 9 velikana u borbi za Oscara - Za kojeg navijate?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

I službeno je počela utrka za najprestižniju filmsku nagradu u svijetu - Oscara. Mi ćemo se u ovom članku osvrnuti na jednu od najvažnijih - kategorija najboljeg filma.

Prestižne nominacije za zlatni kipić u kategoriji najboljeg filma ostvarili su hitovi - Američki Varalice, Kapetan Phillips, Dobri Dileri iz Dallasa, Gravitacija, Nebraska, Philomena, Vuk s Wall Streeta, 12 godina ropstva i Ona.

Pogledaj i ovo showbuzz OSCAR 2014 Večeras UŽIVO na Dnevnik.hr-u pratite događaje s crvenog tepiha!

A nominirani za Oscara su...

Za koji od navedenih filmova navijate da osvoji Oscara?

  • Američki Varalice
  • Kapetan Phillips
  • Dobri Dileri iz Dallasa
  • Gravitacija
  • Nebraska
  • Philomena
  • Vuk s Wall Streeta
  • 12 godina ropstva
  • Ona

Ukupno glasova:

Za svoj novi film 'Američki varalice', redatelj David O. Russell okupio je uistinu zvjezdanu glumačku postavu koju uz Jennifer Lawrence predvode Bradley Cooper, Christian Bale, Jeremy Renner i Amy Adams!

Smješten u zavodljivi svijet jednog od najpoznatijih skandala koji su potresli američku naciju, film 'Američki varalice' priča priču o briljantnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu (Bale) koji je skupa sa svojom jednako briljantnom britanskom partnericom i ljubavnicom Sydney Prosser (Adams) prisiljen raditi za divljeg rastrojenog agenta FBI-a Richieja DiMasa (Cooper).

DiMaso ih oboje gura u podzemni svijet Jerseyja prepunog mafije koji je opasan koliko i zavodljiv. Renner glumi Carmena Polita, strastvenog, promjenljivog političara New Jerseyja uhvaćenog između prevaranata i Federalaca. Irvingova nepredvidljiva supruga Rosalyn (Lawrence) mogla bi biti karika koja nedostaje da se cijeli njihov svijet u potpunosti sruši.


'Kapetan Phillips' je film snimljen prema istinitom događaju iz 2009. godine kada je grupa somalskih pirata otela američki teretni brod Maersk Alabama. Kroz jedinstvene leće redatelja Paula Greengrassa, radi se istovremeno o napetom trileru i kompleksnom portretu bezbrojnih posljedica svjetske globalizacije.

Radnja filma fokusirana je na odnos između kapetana broda Alabama, Richarda Phillipsa (Tom Hanks) i somalskog vođe pirata, Musea (Barkhad Abdi) koji ga otima. Phillips i Muse nađu se u nezaustavljivom vrlogu kada Muse i njegova banda napadnu Phillipsov nenaoružan brod; duboko na pučini, 145 milja od somalske obale, njih dvojica će se naći u nemilosti sila koje se nalaze van njihove kontrole.


Film 'Dobri Dileri iz Dallasa' smješten je u 1985. godinu. Električar i povremeni jahač bikova, Ron Woodroof, voli 'težak' život - previše puši, pije, uzima kokain i naravno uživa u seksu.

Kad se na poslu ozlijedi i završi u bolnici doznaje da ima HIV i da će umrijeti u roku 30 dana. Ljut je i gnjevan. Ubrzo doznaje da mu tretman pod nazivom AZT može produljiti život. No AZT terapija je u SAD-u tek u povojima. No umirući čovjek je spreman na borbu, te će iskoristiti svaku mogućnost da pribavi 'drogu' koja spašava život. Redatelj filma je Jean-Marc Vallée, a u glavnim ulogama nalaze se Matthew McConaughey, Jennifer Garner i Jared Leto.


Sandra Bullock i George Clooney
glavne su zvijezde novog uzbudljivog trilera 'Gravitacija' koji nas vodi u beskraj svemira.

Sandra Bullock glumi doktoricu Stone, koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskus­nog astronauta Matta Kowalsokg kojem je ovo posljednji let. Međutim, prili­kom rutinske svemirske šetnje dogodi se katastrofa i Stone i Kowalski se odvajaju od shuttla, lebdeći bespomoćno u beskrajnu tamu. Gravitaciju je režirao Alfonso Cuarón.


'Nebraska'
je američka humoristična drama u kojoj glavne uloge tumače Bruce Dern i Will Forte. Novi film redatelja Alexandera Paynea priča je o starcu koji neprestano pokušava pobjeći iz svoje kuće u Montani kako bi otišao u Nebrasku pokupiti nagradu za koju misli da je dobio na okladi.

Njegova obitelj je već luda od njegove rastuće demencije te raspravljaju da ga smjeste u dom – sve dok jedan od njegove dvojice sinova ne odluči udovoljiti ocu i odvesti ga autom, bez obzira na beskorisnost takvog putovanja. Otac se na putu ozlijedi, te njih dvojica bivaju primorani zadržati se par dana u malom gradiću u Nebraski, mjestu gdje je otac rođen i gdje će se nanovo susresti sa svojom prošlošću.


'Philomena'
je film snimljen prema istinitom događaju o ženi koja pokušava pronaći sina kojeg su joj oteli i dali na usvajanje bogatoj američkoj obitelji nakon njezina poroda kad je završila u samostanu zato jer joj je kao samohranoj ženi bilo zabranjeno biti majkom.

Priču redatelja Stephena Frearsa nose glumci Judi Dench, Steve Coogan, Simone Lahbib, Sean Mahon i Mark Vincent.



'Vuk s Wall Streeta', tema broj 1 gdje god se počne prikazivati, trosatni koktel ego tripa, droge i seksa, film u kojem se riječ na j* pojavljuje nejve­rojatnih 569 puta, meta cenzora u brojnim zemljama poput Indije, Libano­na, Malezije, Nepala i Singapura, osvojio je publiku širom svijeta, ali i stru­ku.

Nakon što je Leonardo DiCaprio nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca (u kategoriji komedija, mjuzikl) upravo objavljene nomi­nacije za Oscara potvrdile su da ni najpoznatija Akademija na svijetu nije ostala ravnodušna prema njegovom i Scorseseovom šarmu.

U filmu DiCaprio glumi kontroverznog brokera koji je 2003. osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere 200 milijuna dolara.


Film '12 godina ropstva' utemeljen je na istinitoj priči slobodnog čovjeka Solomon Northupa koji je bio drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850-ih godina gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje.

Film se temelji na istoimenoj knjizi koju je napisao sam Solomon nakon slučajnog bijega iz zatočeništva te koja je osvojila pohvale kritičara za detaljne prikaze brutalnih mučenja.

Solomona je u filmu utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor, koji se u svoju ulogu potpuno unio te je dočarao nepravdu koja mu se dogodila na virtuozni oscarovski način. Knjiga je jednako nasilna i šokantna kao i film.


Film 'Ona' najnovije je ostvarenje redatelja Spikea Jonzea, u kojem glume poznata imena - Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson. Drama je to o čovjeku koji živi život pišući pisma drugim ljudima. Nakon što izađe iz duge ljubavne veze odluči dovesti svoj život u red kako bi prebolio svoju djevojku.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene