456707
456707
456707
456707
456707

COHEN NAJAVIO SVOJU SMRT Posljednji dani bez voljene Marianne

  • , 11.11.2016., 07:52
  • Autor:
  • komentara

Leonard Cohen nedavno je ostao bez velike ljubavi. Mučila ga je usamljenost.

 
 
 
 
Leonard Cohen, Marianne Ihlen Jensen (FOTO: Getty)
Leonard Cohen, Marianne Ihlen Jensen (FOTO: Getty)

Cohen je imao velik broj pjesama koje su nedovršene ili neobjavljene, a ni sam nije bio siguran hoće li ih uspjeti dovršiti. Nedavno je ustvrdio u intervjuu za The New Yorker da i "njegov sat otkucava" te izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma rekavši da je spreman umrijeti.

Naime, njegova velika ljubav i muza, Marianne Ihlen Jensen, umrla je ljetos od raka u 81. godini. Cohena je to shrvalo i od tada je počeo brojati dane do smrti.

Marianne je bila toliko voljena da ju je Leonard Cohen ovjekovječio u pjesmi "So long, Marianne".

Lijepu Norvežanku iz Osla Leonard je upoznao na grčkome otoku Hydri. Marianne je bila model, u grčkoj su se upoznali 1960. kada je glazbenik tamo kupio kuću.

Marianne je tamo živjela sa sinom nakon što ju je zbog druge žene napustio suprug Axel Jensen, norveški pisac. Vrlo brzo Leonard i njegova ljubav počeli su živjeti zajedno, a Cohen je bio opsjednut Norvežankom koju je upoznao.

Marriane je poticala njegovu kreativnost. Njegov je život uz nju bio posloženiji. Ona mu je bila poput muze i majke. Njegovala je njegovu želju da uživa u sigurnosti u domu i sa svrhom, poticala ga je u stvaranju. Ipak, nakon nekog vremena par više nije imao tako idilične odnose.

Nakon pet godina zajedničkog života Marianne i Leonard prestali su živjeti zajedno, a razloge raskida Cohen je opisao u pjesmi "So Long, Marianne", koja je ujedno i jedna od njegovih najslavnijih pjesama.

Leonard Cohen, Marianne Ihlen Jensen (FOTO: Getty)

Svojoj ljubavi posvetio je druge pjesme, među kojima i "Bird on the Wire". Njezina fotografija pojavljuje i na stražnjoj strani omota njegova albuma "Songs from a Room".

U jednom intervjuu, još 1992. Leonard se otvorio i priznao da mu je ona bila i ostala najveća ljubav. Kazao je kako se ljudi mijenjaju, ali ljubav prema nekim ljudima nikad ne umire.

I prije nekoliko tjedana Leonard je pokazao koliko ga je njezina smrt shrvala. "Mislim da neću uspjeti dovršiti pjesme. Možda. Tko zna? Možda vratim energiju, ne znam. Ne usuđujem se vezati za duhovnu strategiju. Imam posla. Spreman sam umrijeti. Nadam se da nije previše neugodno. To je to od mene'', kazao je Leonard dajući do znanja da život bez nje nema smisla.

Leonard Cohen, Marianne Ihlen Jensen (FOTO: Getty)

Leonard je nekoliko dana prije njezine smrti saznao da Marianne umire. Javio mu je to njezin blizak prijatelj. Nakon samo dva sata Leonard joj je uputio pismo. Sutradan ga je dobila, a prijatelji su prepričavali kako je bila presretna što je dobila pismo.

U pismu je stajalo kako ih je stigla starost. Kazao je kako se njihova tijela polako raspadaju i kako će vrlo brzo doći za njom. ''Znaj da sam toliko blizu tebe da kada bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju", napisao je Leonard u pismu i dodao kako ju je uvijek volio zbog ljepote i mudrosti. ''Zbogom družice, beskrajna ljubavi, vidimo se na putu'', napisao je Cohen i predvidio svoj odlazak.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se