Teške boje

KONTROVERZA treba li zlatni kipić prebojiti u bijelo?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ovogodišnju sezonu nagrada prati jedna od najvećih polemika showbiz svijeta - pitanje rasizma, koju su pokrenule nominacije za Oscara.

Kroz ovu sezonu nagrada stalno se isprepliće jedna novo-stara kontroverza, a to je pitanje rasizma unutar showbusiness industrije. Objavom nominacija za Oscara pokazalo se da Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti većinom čine oni kojima se vrti u glavi od silne bjeline koju vide.

Pogledaj i ovo Cillian Murphy - 3 "ponosan sam" Glumac koji je osvojio Oscara ponosno je pokazao svoje sinove koji inače nisu skloni pojavljivanju u medijima

Zašto je to baš sada toliko odjeknulo? Zato što je u sve četiri glumačke kategorije nominirano 20 bijelih osoba! I ne, razlog nije to što ionako godinama nema dramatičnih uloga u kojima su glumci drugih boja kože, jer niti je Will Smith ove godine nominiran za glavnu ulogu u filmu 'Concussion' , koji je rađen po stvarnim događajima, niti je britanski glumac Idris Elba nominiran za sporednu ulogu u filmu 'Beasts of No Nation', dok su obojica bili nominirani za Zlatni globus. Elba je također bio nominiran i za BAFTA-u te postoje šuškanja kako bi upravo on trebao zamijeniti Daniela Craiga te postati prvi crni James Bond.

Problema je bilo i prošle godine kada David Oyelowo nije bio nominiran za ulogu Martina Luthera Kinga Jr. u filmu 'Selma', a bio je nominiran za Zlatni globus. Također, kada je prije dvije godine zlatni kipić za sporednu ulogu osvojila glumica Lupita Nyong'o, mnogi su se pitali radi li se samo o dobro proračunatom potezu Akademije kako bi se ublažile rasne napetosti i govorkanja jer to je glumici bio tek prvi dugometražni film!

Na ovogodišnjoj dodjeli Grammyja potpuno druga priča. Reper Kendrick Lamar predvodio je nominacije s njih čak 11, a svojom izvedbom hitova s albuma 'To Pimp a Butterfly', koji snažno govore o crnom identitetu, rasnoj nejednakosti i policijskoj brutalnosti, digao je uspavanu publiku na noge! U svome govoru, ovogodišnji voditelj LL Cool J poslao je snažnu poruku rekavši da 'sa svime što nas danas razdjeljuje, naša zajednička ljubav prema glazbi nas ujedinjuje – sve nas'.

No, radi li se ipak samo o Oscarima ili o cijeloj industriji? U ovom slučaju najveći dio krivnje treba staviti na Akademiju, jer je prepuna starih konzervativnih bogatuna kojima se način razmišljanja nije promijenio u zadnjih 50 godina. Naravno da dio krivnje treba pripisati i samoj industriji jer još uvijek su bijeli glumci preferirani, a neke uloge namijenjene osobama druge rase se prepravljaju kako bi ih mogli glumiti bijelci.

Nadamo se da će se dogodine situacija u industriji poboljšati, ali znate što kažu za nadu…
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene