UZNEMIRUJUĆE

EGZORCIZAM ili DEMONI uzrok smrti još uvijek nije jasan

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Prije 40 godina ime Anneliese Michel postalo je poznato diljem svijeta, ali zbog vrlo jezivog i tragičnog razloga.

Anneliese Michel je nakon mjeseci egzorcizma preminula. Imala je samo 23 godine. Rođena je 1952. u Leiblfingu u Njemačkoj. Odrastala je u izrazito pobožnoj obitelji uz dvije sestre. Na misu je odlazila dva puta tjedno, a molitve su bile dio svakodnevnih navika obitelji.

Mlada Anneliese školovala se za učiteljicu, ali njezini planovi za budućnost postali su upitni kada je u 16. godini doživjela napad i kada joj je dijagnosticirana epilepsija. 1972. je maturirala i pridružila se univerzitetu u Würzburgu. Kolege su je opisivale kao vrlo povučenu i religioznu. Nakon nekog vremena Michel je patila od glasova koji su joj se javljali kako na javi tako i u snu, ali o tome nikada nije govorila. To su otkrile tek bilješke koje je vodila. 1970. doživjela je svoj treći napada i neko je vrijeme provela u bolnici. 1973. stanje se pogoršalo. Otkrila je svojim roditeljima kako dok moli, čuje glasove koji joj govore kako je prokleta i kako će trunuti u paklu. Tada je počela viđati i lice sotone.

Kako joj lijekovi nisu pomagali, Anneliese je svoje stanje pripisala demonskim napadima. S obitelji je otputovala u San Damiano, u svetište u kojem se ukazivala Gospa. Obitelj je bila uvjerena kako će joj to dobro doći, ali stvari su se samo pogoršale.

Odjednom, Anneliese nije mogla prolaziti pokraj religioznih objekata, posebno križeva, a kada su joj ponudili vodu iz posvećenog izvora, odbila ju je piti i vikala je kako užasno smrdi

Njezina je obitelj tada upoznala nekoliko svećenika i pokušala ih nagovoriti da nad djevojkom izvrše egzorcizam. Svećenici su to odbili.

Kada su upoznali svećenika Ernsta Alta napokon su dobili ono što su htjeli. Svećenik je zaključio kako djevojka ne pokazuje znakove epilepsije, već opsjednuća demonima. Alt je bio jedan od onih svećenika koji se protivio modernizaciji crkve koja je započela sedamdesetih godina, a slučaj mlade djevojke bio je idealan kako bi dokazao da se crkva i dalje treba držati svojih starih uvjerenja.

Biskup Josef Stangl ovlastio je svećenika Arnolda Renza da izvrši egzorcizam poznatiji kao 'Rituale Romanum of 1614', ali u potpunoj tajnosti

Kada je svećenik prvi puta ušao u kuću obitelji Michel, Anneliese je skočila na njega i udarila ga u lice svom snagom. Bio je to još jedan dokaz da je djevojka opsjednuta demonima. Tijekom 10 mjeseci nad djevojkom je izvršeno čak 67 egzorcizama, najčešće dva puta tjedno, a sam čin istjerivanja sotone trajao je između četiri i šest sati. Za vrijeme egzorcizma Anneliese bi pričala na jezicima koje nije poznavala, glasom koji nije bio njezin, ponekad je bilo moguće čuti i nekoliko glasove odjednom. UPOZORAVAMO da je video vrlo uznemirujuć!

Vrištala je, režala poput životinje i pokazivala nevjerojatnu snagu. Ponekad je satima padala na koljena i podizala se nevjerojatnom brzinom, sve dok joj koljena ne bi bila potpuno modra i natekla.

Stvari su se još više pogoršale kada je od 'glasova' dobila naredbu da ne smije spavati u krevetu, morala je spavati na podu bez obzira koliko hladno bilo. Svjedoci tvrde kako su gledali dok je nevidljiva sila neprestano udara sve dok njezino lice nije bilo prekriveno modricama, a svi zubi razbijeni. Tijekom rituala nekoliko je demona otkrilo svoja imena, među njima bili su Lucifer, Juda i Hitler za kojeg su ostali demoni rekli kako je jako glasan, ali nema ništa pametno za reći.

Anneliese je drastično propala fizički jer joj demoni nisu dozvoljavali da jede i pije. Tek sjena nekada vedre i zdrave djevojke, Anneliese je preminula 1. srpnja 1976.

Zanimljivo je to što ni jednom tijekom egzorcizma uz svećenika nije bio nazočan liječnik iako je djevojka spala na samo 31 kilogram. Kada je cijeli slučaj završio na sudu, roditelji i svećenik objasnili su kako nisu željeli pozvati liječnika jer nisu željeli da Anneliese završi u nekoj ustanovi. To je na žalost bila velika greška. Godinu dana nakon tragičnog slučaja, zanimanje javnosti ponovno je potakao jedan san.

Časna sestra sanjala je kako je tijelo Anneliese u njezinom lijesu potpuno sačuvano a to je znak od Boga.

Pod izgovorom da kći žele premjestiti u bolji lijes, obitelj je zatražila ekshumaciju. Na groblju se okupilo mnoštvo skeptika, ali i vjernika, ali policija nikom, pa čak ni obitelji nije dozvolila pristup. Anneliesin otac je godinama kasnije jednom svećeniku pokazao fotografiju koju je netko tijekom ekshumacije napravio, a na njoj se vidjelo njezino očuvano tijelo, ali i, kako su tvrdili, ruka demona koja izlazi iz lijesa. Ni dan danas, slučaj nije u potpunosti jasan. Dok jedni tvrde kako se radilo o stvarnom demonskom napadu, drugi tvrdi kako se radilo o mentalnoj bolesti. Istina je možda negdje u sredini. Važno je naglasiti i to kako su i roditelji i svećenik završili na sudu zbog, kako su vlasti objasnile, pomaganja pri samoubojstvu. Osuđeni su na šest mjeseci uvjetne kazne.

Slučaj Anneliese Michel ostao je zapisan u povijesti kao najtragičniji i najjeziviji slučaj ove vrste, a prema njemu napisano je nekoliko knjiga i snimljeno nekoliko filmova među kojima su svakako najpoznatiji 'Egzorcizam Emily Rose' i odličan, ali manje poznat njemački film snimljen 2006. o ovom tragičnom slučaju, 'Requiem'. Još je nekoliko filmova bazirano na jezivim događajima iz života Anneliese, ali ni jedan nije strašan poput njezine stvarne, jezive, ali tužne priče.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene