Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje sigurnosti

Ovaj vam status na Facebooku neće pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana mnogi korisnici Facebooka na svoj status postavljaju generičku poruku za koju misle da im osigurava zaštitu podataka na toj društvenoj mreži. No radi se u još jednoj u nizu lažnih poruka.

Posljednjih dana mnogi korisnici Facebooka na svoj status postavljaju generičku poruku za koju misle da im osigurava zaštitu podataka na toj društvenoj mreži. No radi se u još jednoj u nizu lažnih poruka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Emotivna ispovijest "Zašto sam danas na Povorci ponosa? Više ne želim gutati bol, hodati pognute glave i skrivati što mi se događa. Od sada želim pričati" Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook) Nakon sramotnih objava Evo što stručnjaci za informacijsku sigurnost kažu na tvrdnje hrvatske diplomatkinje da joj je profil na Facebooku hakiran

>> Ovo je najgora stvar koja se može dogoditi Facebooku!

Objava o privatnosti potpuno beskorisna

Mnogi su se pitali ima li ovakva poruka na Facebook profilu ikakvog smisla i štiti li ona na ikoji način osobne podatke dotične osobe. Odgovor smo potražili u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

'Treba napomenuti da Facebook kao i sve društvene mreže ima svoja pravila privatnosti koja korisnik prihvaća, odnosno s kojima je korisnik upoznat prilikom davanja na raspolaganje svojih osobnih podataka. Kada su u pitanju nove tehnologije i društvene mreže, moram napomenuti da prije objave bilo kojeg osobnog podatka na internetu, primjerice Facebook-u, svaki građanin mora imati na umu da osobne podatke treba davati samo u onoj mjeri (vrstom i količinom) koja je potrebna da bi se ispunila svrha u koju se isti prikupljaju', rekla nam je Marija Međimorec iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ukratko, kada pristupate nekoj društvenoj mreži ujedno pristajete i na njihova pravila. Ukoliko smatrate da ta pravila ugrožavaju vašu privatnost, nemojte dotičnu mrežu koristiti.

Važnost postojanja svijesti o potrebi zaštite osobnih podataka

Stručnjaci kažu da zaštita naših osobnih podataka počinje upravo od nas samih. 'Neophodan je svjestan i odgovoran odnos prema svojim osobnim podacima na način da ih se daje samo u mjeri u kojoj je to potrebno i onome kome je to potrebno tj. ako ih nije potrebno dati sukladno određenoj zakonskoj obvezi da ne dajemo olako bez potrebne provjere i sigurnosti osobne podatke čija bi obrada tj. korištenje moglo lako narušiti našu privatnost (primjerice fotografije, podaci o obrazovanju i stručnoj spremi, podaci o plaći, podaci o zdravlju i spolnom životu i sl.). Građani moraju imati savjestan i odgovoran odnos prema svojim osobnim podacima, kada i kome ih daju i u koje svrhe, a posebno kada su u pitanju Internet i nove tehnologije', naglašava Marija Međimorec.

Dakle, budite oprezni i upoznajte se sa svojim pravima. Informirajte se o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama i zapamtite da olako ne dajete svoje fotografije, podatke o obrazovanju ili pak plaći, zdravlju o spolnom životu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene