Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fašističkim obilježjima nema mjesta u RH

Štromar: "Premijer ima punu podršku HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u srijedu je izjavio kako premijer Andrej Plenković ima punu podršku koalicijskog HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče u Jasenovcu te nije dao naslutiti da zbog sporne ploče s ustaškim pozdravom prijeti, kako se u medijima nagađa, raskol u Vladi.

"Premijer Andrej Plenković ima punu podršku HNS-a da riješi taj problem", istaknuo je Predrag Štromar na konferenciji za novinare upitan za HOS-ovu ploču u Jasenovcu nakon što je premijer u utorak izjavio kako se traži "zakonski put za njezinu zamjenu i rješenje u kojemu njezin sadržaj ne bi ugrožavao ničije osjećaje".

Pročitajte i ovo Josip Dabro, Marija Vučković Primopredaje ministarstava Šipić kani među narod, Dabro tremu nema, ali treba 30 dana, Hrvatska dobila prvog ministra digitalne transformacije Sabornica Politički dijalog Udarci ispod pojasa, uvrede, izostanak suradnje: Je li novi saziv Sabora prilika za popravni ispit?

No, Štromar nije želio tumačiti znači li to da ploča u Jasenovcu ostaje, a s nje se samo uklanja pozdrav "Za dom spremni", rekavši tek da je premijer bio dosta jasan te kako "ne bi htio s njim komunicirati preko medija".

Upitan za stav HNS-a o ploči u Borovu Selu, posvećenu četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, rekao je kako je siguran da će se "to zakonski vrlo brzo definirati".

Predsjednik Kluba saborskih zastupnika HNS-a Milorad Batinić ponovio je stajalište stranke da bilo kakvim fašističkim obilježjima, koja asociraju na totalitarne, odnosno fašističke režime, nema mjesta u Hrvatskoj.

Upitan za opasnost od novih prosvjeda ili šatora u Jasenovcu zbog uklanjanja ili mijenjanja sadržaja HOS-ove ploče, Batinić je odgovorio kako "se neće buniti nitko tko želi dobro Hrvatskoj i dobro njezinim građanima".

Na HNS-ovoj konferenciji za novinare posvećenoj obrazovnoj reformi, novinare je zanimalo i zašto HNS, dok je bio u koaliciji s SDP-om, nije reagirao kada je HOS stavljao sporni pozdrav u svoj grb.

"Očito nam je onda nešto pobjeglo i nismo reagirali, međutim sada smo s koalicijskim partnerom stvorili drugačiji odnos i očekujemo da će se to riješiti na adekvatan način", poručio je Štromar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene