Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo Junckeru

Političari traže blaže mjere kontrole na granicama ''jer se ugrožava država''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz IDS-a i Istarske županije upozoravaju kako Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o kontroli na vanjskim granicama stvara kaos i šteti Hrvatskoj.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić upozorili su u subotu u otvorenom pismu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o kontroli na vanjskim granicama uzrokovala kaos na hrvatskim graničnim prijelazima, da je time ugrožen hrvatski turizam i traže da se ne mijenja dosadašnja praksa ciljanih kontorla.

Pročitajte i ovo Carinici pronašli vučju kožu s glavom stigla i kazna FOTO Zaustavili auto pa pronašli trofej: Carinici zaplijenili vuka Slika nije dostupna HRVATSKI SKIJAŠKI TJEDAN Velike gužve i kolone na graničnim prijelazima: Ako krećete na skijanje, naoružajte se strpljenjem

Kako navode u pismu, u protekla dva dana nova Uredba prouzrokovala je velike gužve na granicama pa se na nekim prijelazima u kolonama čeka do četiri sata. Nastavak provedbe ove Uredbe, upozoravaju Miletić i Jakovčić, ugrozit će i gospodarstvo Republike Hrvatske s obzirom da ovakav način kontrole na granici direktno ugrožava turizam, koji doprinosi s oko 20 posto ukupnom društvenom proizvodu Republike Hrvatske.

"Sigurnost građana apsolutni je prioritet svake odgovorne zemlje. Shvaćamo da Europska unija u borbi protiv terorizma želi koristiti sva moguća sredstva kojima će povećati unutarnju sigurnost. Ali postavljanje bilo kakvih fizičkih barijera poput žica ili najnovijeg rigoroznog pooštravanja graničnih kontrola nije rješenje. Sloboda kretanja je jedno od temeljnih načela Europske unije i nemojmo ga dovoditi u pitanje," ističu u pismu Miletić i Jakovčić.

Drže da rješenje treba tražiti u učinkovitijoj suradnji zemalja članica na području sigurnosti. Naime, kako pojašnjavaju u otvorenom pismu, prema Uredbi svaka država članica ima mogućnost samostalno odrediti najbolji način kontrole svojih graničnih prijelaza pa stoga države članice mogu tako provoditi samo ciljane kontrole, pod uvjetom da to neće ugroziti unutarnju sigurnost.

"Sadašnji sustav kontrole je neodrživ i štetan u političkom, ekonomskom i svakom smislu, a sigurnosno nam neće pomoći. Dosadašnja praksa ciljanih kontrola pokazala se kao dobra praksa koju ne treba mijenjati," poručili su Boris Miletić i Ivan Jakovčić. Pozvali su predsjednika Europske komisije da potiče zemlje članice da iskoriste tu mogućnost, a premijera Plenkovića su pozvali da učini sve kako bi se na graničnim prijelazima Hrvatske odmah uveo protočniji sustav ciljanih kontrola.

Vlada mora, drže oni, odmah i bez odgode osigurati da se na svim ključnim graničnim prijelazima prema zemljama EU iz kojega stiže 99 posto turista, pojačaju resursi za brži i veći prihvat ljudi i vozila, jer će se u suprotnom ugroziti turistički promet kako za predstojeće Uskršnje praznike tako i za ostatak turističke sezone koja slijedi.

"Unatoč teškim vremenima i dalje vjerujemo da EU mora biti otvorena te apeliramo na vas da učinite sve što je potrebno kako bi Republike Hrvatske postala dijelom Schengenskog prostora, za što smo, kao što znate, ispunili cijeli niz zatraženih uvjeta," stoji u pismu. Pred je nama problem "koji zahtjeva jedinstven odgovor i zajedništvo bez stvaranja novih problema za građane Europske unije," poručuju.

 

Iz vodstva Istarske županije također ukazuju na nastali problem

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić zatražili su u subotu na sastanku s čelnicima Policijske uprave istarske sve informacije o stanju na granici i trenutno poduzimanje svih mjera kojima će se smanjiti čekanja i velike gužve na graničnim prijelazima, poštujući pritom uredbe EU-a. Zatražili su da se stave u funkciju svi ljudski i tehnički potencijali kako bi se procedura na granici maksimalno ubrzala.

"Svi imamo zajednički cilj, a to je smanjiti čekanje na granici koje je jučer prouzročilo masovnu frustraciju. Dobili smo garancije iz policije da su angažirali sve resurse kako bi se situacija maksimalno ublažila. Mi ćemo biti cijelo vrijeme angažirani, u kontaktu s policijskom upravom i sudjelovati u pronalaženju najboljeg rješenja," kazao je Flego novinarima.

Traži, kako je rekao, "fleksibilnije postupanje, sukladno procjeni policije, te ukidanje dvostruke kontrole, odnosno dvostrukog skeniranja putovnica na hrvatskoj i slovenskoj granici. Smatramo da EU treba štititi svoje vanjske granice, a ne zaoštravati kontrolu na granicama između država članica," poručio je Flego ustvrdivši kako je svjestan potrebe za podizanjem sigurnosnih standarda. Flego je istaknuo kako to ne može ugroziti pravo na slobodu kretanja, što je jedan od temeljnih stupova Europske Unije.

"Istra je turistička regija i ova uredba ne smije dovoditi u pitanje poslovnu i životnu rutinu naše regije. Naši ugostitelji su već u petak zabilježili velike gubitke zbog velikog broja otkazivanja gostiju. Pitanje je što će to značiti za turističku sezonu? Poštujemo propise, ali ne na štetu naših ljudi. Stvari ne mogu tako funkcionirati i to se mora odmah riješiti," zaključio je istarski župan Valter Flego. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene