Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psiholog pojašnjava

'ZASTRAŠUJUĆE ZAVOĐENJE' Zašto su tako efikasni u regrutiranju novih boraca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'ISIS-ovo vrijeme tek dolazi, uvjeren sam u to. Za sada ne vidim ništa što bi moglo ugroziti snažne poruke koje ISIS šalje prema van', ističe američki stručnjak za terorizam.

Američki časopis 'Science of Us' razgovarao je s Johnom Horganom, psihologom s UMass-Lowella koji se specijalizirao za terorizam i koji je tijekom 20 godina rada intervjuirao brojne članove različitih terorističkih grupa. Pokušavali su pronaći odgovor zbog čega je ISIS, islamistička teroristička grupa, koja sije strah u Iraku i Siriji, gdje je osnovala i Islamsku državu, postala ozbiljna prijetnja sijući strah i nemilosrdno ubijajući koga stignu.

Zastrašujući vojnici u crnom upravo su danas odrubili glavu i američkom novinaru te poslali prijetnju američkom predsjedniku Baracku Obami. 

Horgan kaže kako ne postoji jedinstveni put do terorizma. Različite osobe pristupaju različitim grupama iz različitih razloga. No, jedno im je svima zajedničko: pokušavaju pronaći svoj put, poziv, a ponekad to doslovce znači da pokušavaju učiniti nešto smisleno u svojem životu. Obično regrute 'tjera' strastvena potreba da ispravljaju nepravdu ili da vraćaju čast onima kojima je oduzeta.

No, ipak ističe Horgan, ISIS je nešto zapanjujuće, i sasvim drugačije.


'Oni jednako tretiraju i rođene muslimane i preobraćenike. U očima potencijalnih regruta, to je kao da njihov san postaje stvarnost. ISIS je sve čemu su se budući džihadisti nadali. Njihova je realnost toliko 'izobličena' da bi im na tome pozavidio i Steve Jobs. U prošlosti, u drugim su se sličnim grupama novaci morali itekako dokazivati, no kad je ISIS u pitanju, najveći je problem kako doći na njihovo područje, geografski, a to danas u stvari i nije problem', pojasnio je Horgan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavještajne službe tvrde U srcu Europe: Raste broj džihadista koji se vraćaju u Njemačku Slika nije dostupna Specijalna jedinica SAS-ovci na motorima 'riješe' se 8 islamista na dan?!

Britanski ministar: Za zvjersko ubojstvo američkog novinara odgovoran je Britanac

Zbog toga vjerojatno ISIS ima brojnije članstvo nego bilo koja druga teroristička organizacija. Ako tako nastave rasti, za pet godina mogli bi uistinu svima nama biti prijetnja, smatra ovaj ugledni psiholog. Uskoro bi im mogli pristupati i članovi drugih skupina; jer svojim pristalicama nude osjećaj moći. Nezadovoljnim i razočaranim radikalima nude priliku da rade nešto smisleno u svojim životima.

Al Hayat, ISIS-ov odjel za medije, ne samo da ima efikasne psihologe-amatere već i vrlo vješt marketing, kao da rade televizijske reklame, a video-materijale emitiraju svakodnevno, koriste društvene mreže... Sve njihove poruke sadržavaju 'poziv na dužnost', a u nekima su doslovce preslikane scene iz istoimene video igre, ističe Horgan.

Borci ISIS-a sami sebe predstavljaju kao 'prosvijetljeni'. U porukama kojima regrutiraju strance stoji da u njihovim redovima ima mjesta za svakoga, uloga za svakoga. A zamke svakodnevnog života – nesigurnost, strah, posao, novac, pa čak i djeca – sve se to može nadići sudjelovanjem u borbama u njihovim redovima, poručuje ISIS regrutima.

Bijeg, pa suočavanje s ubijanjem i mučenjima

Ipak, kada uistinu pristupe ISIS-u, regruti se moraju suočiti s time da će činiti strašne stvari, ubijati i mučiti civile, a tu je presudna snaga koju daje grupa. No, do sudjelovanja u zločinima puno je malih koraka. ISIS, tumači Horgan, socijalizira djecu kao što su to prije 70 godina činili nacisti. Prvo ih upoznaju s ritualima kao što je marširanje, onda dokazuju fizičku snagu, pa svjedoče kažnjavanjima i torturama. Sljedeći je korak da sami sudjeluju u mučenjima.

'Razlika između neuspješnih i uspješnih terorističkih grupa je u njihovoj sposobnosti da mijenjaju taktike i da se razlikuju od drugih. ISIS-ovo vrijeme tek dolazi, uvjeren sam u to. Za sada ne vidim ništa što bi moglo ugroziti snažne poruke koje ISIS šalje prema van. To nije teroristička propaganda kakva je bila prije 50-ak godina. Riječ je o vrlo, vrlo uglađenim, izrežiranim i vrlo uvjerljivim porukama', u nimalo optimističnom tonu završio je razgovor Horgan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene