Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora natrag u Haag

Šešelj: 'Ne vraćam se, neka me uhite!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojislav Šešelj pušten je iz zatvora u studenom prošle godine zbog zdravstvenih razloga.

Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke optužen za ratne zločine mora se vratiti u Haag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pogrešno tumačenje Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat" Slika nije dostupna presuda za poticanje na ubojstvo Vrhovni sud odlučuje o pravomoćnosti presude protiv haškog osuđenika Mladena Naletilića Tute

Naime, Žalbeno vijeće Haškog suda naložilo je Raspravnom vijeću da trenutno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu, objavljeno je na stranicama Tribunala.

Šešelj je izjavio da se neće dobrovoljno vratiti u Haag i da ostaje pri svemu što je govorio od kad se vratio u Beograd.

'Neka dođe policija. Ako dođe Žandarmerija, oni tuku, moram čuvati leđa. Neće biti lak posao da me uhite', naveo je lider radikala.

'Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhititi', rekao je Šešelj beogradskim medijima i poručio da se nalazi u sjedištu SRS-a gdje 'obavlja stranačke poslove', a da će tijekom popodneva biti u Boru i govoriti na skupu radikala.

On tvrdi i da će država morati ispoštovati vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu 'probati osporiti zahtjev Haaga jer su mu u Nizozemskoj sva prava ugrožena'.

'Ja sam Haški tribunal pobijedio. Oni su me protupravno tamo držali 12 godina. Prekršili su moje pravo na suđenje u razumnom roku i uopće me to ne zanima', istaknuo je Šešelj.

Suci Žalbenog veća smatraju da u Haagu mora biti održana nova rasprava na kojoj bi sve  strane u postupku - Šešelj, tužiteljstvo, Srbija i Nizozemska, mogle iznijeti svoje stavove.

Nakon toga, Haški sud bi morao, na osnovu novih podataka, donijeti odluku može li lider radikala opet na privremenu slobodu ili mu se ona ukida.

Šešelj: Mogao bi na Đinđićev grob poslati glogov kolac

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz zatražio je ranije od Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) da poništi odluku Raspravnog vijeća o puštanju optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i vrati ga u zatvor.

Žalba Tužiteljstva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje 'podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje'.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji surađuju s Tužiteljstvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravstveno stanje, navodi se u Brammertzovom podnesku.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostupanjsko vijeće je na privremenu slobodu pustilo u studenome prošle godine. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene