Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Vlada o naknadi za preglede u hitnom bolničkom prijemu: 'Cilj nije ubiranje dodatnih prihoda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice Vlade bili su izvješće DORH-a te izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

10.47 - Odobreno je i davanje državnih jamstava za osiguranje 80 posto iznosa financiranja dvaju brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera na prikolicama čiju gradnju je s kupcem ugovorio Uljanik. Pulskom bi brodogradilištu tako država trebala jamčiti za izdavanje bankarskih garancija kupcu brodova CLdN roro S.A. Luxembourg, po avansnim uplatama u iznosu od 32,4 milijuna eura po brodu, odnosno ukupno 64,9 milijuna eura za dva broda, uvećano za troškove i kamatu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Također, usvojen je prijedlog izrade novog modela sufinanciranja, odnosno financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan 2016. - lipanj 2017. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je da bi uvođenje dohodovnog cenzusa u značajnoj mjeri trebalo racionalizirati troškove i učiniti sustav pravednijim.

10.46 - Vlada je donijela i odluku temeljem koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture preuzima obvezu na teret državnog proračuna za sklapanje ugovora o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza na linijama na kojima zračni prijevoznici nemaju poslovnog interesa, a ta se linija smatra vitalnom za gospodarski i socijalni razvoj određene regije.

Na javnom su natječaju za održavanje takvih linija odabrani su Croatia Airlines i Trade Air, koji zbog toga imaju pravo na naknadu u ukupnom iznosu višem od 388 milijuna kuna za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

10.25 - Vlada je uputila u saborsku proceduru mišljenje o Izvješću Državnog odvjetništva RH za 2015. godinu o kojem je saborski odbor prošlog tjedna odbio raspravljati.

U mišljenju Vlade navodi se da su potrebne izmjene Zakona o dražavnom odvjetništvu što je u izvješću naveo i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Novi zakon trebao bi biti donesen do kraja ove godine. No, na Cvitanovo izvješće Vlada ima i neke primjedbe koje se odnose na usklađenost nekih podataka.

'Vlada smatra potrebnim podrobno razraditi strukturu upravnih predmeta i sporova – prema sadržaju, tijelima koje DORH zastupa, vrijednosti predmeta, uspješnosti u rješavanju istih te vrstama izjavljenih pravnih lijekova, te dopuniti Izvješće dodavanjem grafičkih prikaza tih podataka, kako je učinjeno i u ostatku Izvješća”, stoji u mišljenju Vlade.

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, koji je prošlog tjedna između redaka naznačio moguću smjenu glavnog dražvnog odvjetnika, danas nije bio na sjednici Vlade. Ispričao se obiteljskim razlozima. Inače, danas mu je i rođendan.

Vlada je u Sabor uputila i Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2015. godinu. Iz Vlade su napomenuli kako je Europski sud za ljudska prava donio više presuda iz kojih je vidljivo da su hrvatski sudovi kršili konvenciju o ljudskim pravima ili čak nisu ni primjenjivali aktualne zakonske propise. Vlada predlaže da se izvješće uputi Saboru.

Vlada je i odbila i prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koje su predložila 45 zastupnika u Hrvatskome saboru. Tim su zakonskim prijedlogom željeli omogućiti da Državni ured za reviziju jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje središnje banke, kao i da se o godišnjem izvješću HNB-a raspravlja i glasuje na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Također, predlagalo se i da se mandati guvernera i viceguvemera ograničavaju na maksimalno dva šestogodišnja mandata.

No, u Vladi smatraju da se o tom zakonskom prijedlogu ne treba raspravljati sve dok Europska središnja banka (ECB), s kojom su se dužni savjetovati, ne dostavi svoje očitovanje.

10.15 -  Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećan je maksimalan iznos za sudjelovanje osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 90,20 posto proračunske osnovice. To znači da se za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje povećava s dvije na tri tisuće kuna.

Također, izmjenama se osiguranicima HZZO-a propisuje obveza plaćanje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na njihov zahtjev, i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć, koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka nužnih u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

'Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda od naših osiguranika već da ljudi dobiju pravodobno zdravstvenu zaštitu i da se sustav ne zloupotrebljava. Povećat ćemo broj timova hitne medicinske službe za 19 u dijelovima Hrvatske koji su manje razvijeni i iz kojih imamo veliko iseljavanje stanovništva', kazao je ministar Nakić.

10.10 - Vlada je donijela izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti u cilju osiguranja dostupnosti te jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, do kraja 2017. produljuje rok kada prestaje rad u privatnoj praksi zakupom i to za ljekarničku djelatnost, djelatnost dentalnog laboratorija i pojedine specijalističke djelatnosti.

'Izmjene se donose radi nužnosti osiguranja dostupnosti, sveobuhvatnosti i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu, što bi bilo ugroženo u slučaju prestanka rada zdravstvenih radnika - zakupaca jedinica zakupa domova zdravlja,' obrazložio je ministar Dario Nakić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene