Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Živjela Hrvatska, zemlja svih građana ove zemlje'

PROPAST KURIKULARNE REFORME? 'Možda jednom ipak uspijemo u tome da struka nadvlada politiku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme održala je konferenciju za medije. Tema konferencije bila je nastavak rada Ekspertne skupine i trajala je 10 minuta, a Boris Jokić je zatražio u ime čitave Ekspertne skupine razrješenje s dužnosti.

Boris Jokić i čitava ekspertna skupina za provođenje kurikularne reforme zatražili su od ministra Predraga Šustara razrješenje na svoje dužnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan nakon pada Vlade OGLASILI SE I SMIJENJENI Šustar razriješio Jokića i cijelu Ekspertnu radnu skupinu Slika nije dostupna Ipak traži sekundicu vremena Šustar: Razrješenje ekspertne skupine za kurikularnu reformu više ne može čekati

"U ovom procesu, mi trenutno nemamo dojam da postoji podrška nama kao skupini, ne postoji povjerenje u nas kao ljude da vodimo ovaj proces dalje. Spremni smo bili u potpunosti na dijalog i uvijek smo bili uključivi, uvijek smo bili i spremni na proširenje ove skupine, međutim ne možemo pristati i nikad nećemo pristati na političke utjecaje, ili s lijeva, s desna ili centra. Struka mora uvijek biti ispred politike. Ukoliko se dogodi da politika diktira promjene, od toga dugoročno neće biti ništa", poručio je Jokić.

"Ovim i na ovom mjestu zahtjevamo razrješenje s mjesta voditelja i članova stručne radne skupine od strane ministra Predraga Šustara i molimo da on to razrješenje i prihvati. Iskreno, nadamo se da će ovo društvo naći snage nastaviti dalje ovaj proces", rekao je Jokić u ime ekspertne skupine.

"Dok druge zemlje trče maraton u obrazovanju, ova zemlja kao da trči 100 metara s preponama i svaki put se spotiče. I prije nasu su radili mnogi ljudi koji su vrlo vrijedno osmislili reformu obrazovanja i svaki put se kao taj trkač spotičemo o istu preponu. Možda jednom ipak uspijemo nadvladati tu činjenicu da politika ima ključan utjecaj na ono što se događa u obrazovanju, možda jednom ipak uspijemo u tome da struka nadvlada nad politikom", zaključio je na kraju.

U SDP-u traže ostavku Šustara

SDP je prvi reagirao na ostavku Borisa Jokića i ekspertne radne skupine. "Tužan dan za obrazovanje u Hrvatskoj. Nakon ovoga ministar mora podnijeti ostavku", napisali su putem Twittera.

"Ukidanjem kurikularne reforme nastavlja se konzervativna revolucija u Hrvatskoj koju provodi HDZ i Domoljubna, a Most im drži ljestve", stoji u drugom statusu SDp-a na njihovom Twitter profilu.

SDP će u 13 sati na konferenciji za medije dati i svoj komentar na ovaj događaj. U ime stranke govorit će saborska zastupnica Sabina Glasnovac.

Podsjetimo, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić izjavio je u utorak navečer kako su današnje hrvatske škole idealne za štrebere, jer se u njima sve uči napamet. Istaknuo je kako su hrvatski učenici u 15. godini života funkcionalno nepismeni.

Po Jokićevim riječima, kurikularnu reformu podupiru HUP, Hrvatska gospodarska komora i sindikati, a podržavaju je i članice EU, Njemačka i Austrija.

Isto tako, Jokić je ministru obrazovanja Predragu Šustaru u ponedjeljak dao ultimatum da se očituje oko kurikularne reforme i ide li ona dalje, kad i skojim novcem te mu je dao rok do 10 sati u srijedu (vrijeme isteklo). U protivnom, najavio je u ponedjeljak, on i čitava Ekspertna skupina će odstupiti.

Odgovor koji je dobio iz Ministarstva bio je neodređen. "Cjelovita kurikularna reforma je iznad svih grupacija i partikularnih interesa, imajući to u vidu, pozivamo sve dionike na dijalog i uvažavanje, na sve ono što kurikularnom reformom nastojimo postići, a to je nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata u Republici Hrvatskoj", pisalo je između ostalog u priopćenju Ministarstva obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene