Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majci 22, ocu 35 godina

Novi detalji: Oglasio se Centar za socijalnu skrb o roditeljima malene djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb pojasnila nam je što čeka obitelj malene djevojčice pronađene u kolicima pred crkvom u sesvetskom naselju Brestje. A iz Centra su za DNEVNIK.hr pojasnili kako se postupa u slučajevima napuštanja djeteta.

Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, potvrdila je da je djevojčica pregledana u bolnici i da je zdrava te da nije utvrđeno zlostavljanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJETILA IH BAKA Napuštena beba i njen brat u Nazorovoj, roditeljima određen jednomjesečni pritvor Slika nije dostupna CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB: "Djevojčica ostavljena pred crkvom je dobro, nema tragova zlostavljanja"

Majka ima 22 godine, a otac 35. Majci prijeti prijava za napuštanja djeteta i za povredu prava djeteta, dok ocu prijeti prijava za povredu prava djeteta. Krim obrada i dalje traje, a očekuje se da će roditelji biti odvedeni pritvorskom nadzorniku.

"Beba nije bila hospitalizirana i sad je u ustanovi na sigurnom", rekla je ravnateljica Centra Tatjana Brozić Perić. "Nakon što se obavi procjena odlučit će se što je najbolje za dijete i hoće li se poduzeti i kakve mjere. Postoji mogućnost oduzimanja djeteta, ovisno kakva će biti sudska odluka, no to je teško predvidjeti. Drugo dijete, dječak od 3 godine, izdvojen je iz obitelji i službe već s njim rade", rekla nam je ravnateljica.

Obitelj je, doznaje se koristila socijalnu pomoć, tj. novčanu naknadu dok nisu ostvarili rodiljnu. "Nisu poznati u smislu nekakve prijave. Ne znamo što im je bilo u glavi, koji su bili motivi", rekla je Brozić Perić. 

"Pozivam sve susjede, građane, vjerske zajednice, vrtiće, škole, patronažne sestre... da za svaku obitelj za koju imaju sumnju da je dijete ugroženo, da se obrate nadležnom Centru. Jer ćemo mi promptno reagirati, ući u obitelj i utvrditi što je nabolje za tu obitelj i pomoći im i savjetom i na ostale načine propisane zakonom", rekla je ravnateljica.

Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb odgovorili su i na upit DNEVNIK.hr-a. Napominju kako nisu točne informacije da se majka djevojčice obratila Centru.

"Poznato Vam je da smo dužni čuvati službenu i profesionalnu tajnu kao i ne iznositi činjenice o osobnim okolnostima stranaka, a osobito ukoliko su vezane za maloljetnu djecu. Iznošenjem podataka u javnosti kršila bi se zaštita osobnih podataka te pravo na privatnost", stoji u odgovoru Centra.

Napisali su i kako nam načelno mogu reći da "u sličnim situacijama Centar provodi sveobuhvatnu procjenu obitelji te donosi odluku o provođenju mjera za koje zaključi da su u skladu s najboljim interesom djeteta".

Vrste mjera u nadležnosti centra:

- žurna mjera izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji
- upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu
- mjere stručne pomoći i potpore u ostvarivanju skrbi o djetetu
- mjera intenzivne stručne pomoći i nadzora nad ostvarivanja skrbi o djetetu

Mjere koje Centar može predložiti sudu:

- privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi
- zabrana približavanju djetetu
- oduzimanje prava na stanovanje s djetetom
- lišenje prava na roditeljsku skrb

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene