451870
451870
451870
451870
451870

Čačić o poskupljenju struje: 'Sve su to muljaže koje će platiti građani'

  • , 29.09.2016., 12:50
  • Autor:
  • komentara

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti komentirao je danas najavljeno poskupljenje struje za 12 posto.

 
 
 
 
Radimir Čačić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Radimir Čačić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

"Zakon koji je stvorio zakonsku podlogu za priključenje novih vjetroelektrana i povećao kvotu sa propisanih 400 MW koji su definirani tehničkom podlogom u vrijeme kad sam bio ministar na 744 MW i time stvorio obvezu plaćanja samo tvrtci CEMP u iznosu dodatnih 65 milijuna kuna godišnje kroz 14 godina proglašen je donesenim uz podršku 75 zastupnika 18. rujna 2015., dok je istovremeno isti zakon sa istim brojem glasova odbijen 23. siječnja 2014. jer organske zakone Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika, dakle minimalno 76 zastupnika", poručio je Čačić na konferenciji za medije.

Kazao je i kako su ovim zakonom ukinuti tehnički kriteriji koji su također predstavljali prepreku za priključenje navedenih vjetroelektrana.

"Zanimljivo je da su ugovori za obvezni otkup električne energije po zagarantiranoj tarifi od 71 lipu po kWh sklopljeni s HROTE d.o.o. na staru godinu 2013., istog dana kad je upravno vijeće HERA-e dalo potrebne dozvole, a da je od sljedećeg dana zagarantirana tarifa bila 53 lipe po kWh. Time se, u kombinaciji sa zakonom koji je donesen u drugom pokušaju kad su te financijski bitne odrednice bile u tekstu, pa je vladajuća većina bila spremna ne primijetiti da se radi o organskom zakonu, hrvatske građane dovelo u poziciju da danas i sljedećih 14 godina plaćaju dodatne milijarde kuna troškova", rekao je Čačić koji je kazao kako su sve to "muljaže" koje će platiti građani.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se