Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Njemačkoj

Političar brutalno pretučen dok je lijepio plakate, mora na operaciju: "Niče sjeme koje su posijali desničarski ekstremisti"

Njemačka policija
Njemačka policija Foto: Getty Images
Prema objavi policije u Dresdenu, četiri nepoznate osobe odjevene u crno prvo su petak nasrnule na člana stranke Zelenih, da bi potom napale i pretukle političara SPD-a koji je u blizini lijepio plakate svoje stranke.

Političar njemačkog SPD-a u petak je brutalno napadnut u Dresdenu dok je lijepio plakate svoje stranke uoči europskih izbora. Matthias Ecke (41) glavni je kandidat socijaldemokrata na europskim izborima u pokrajini Saskoj. U napadu u četvrti Striezen zadobio je višestruke prijelome kostiju te će biti operiran, priopćili su iz saskog SPD-a.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji

Kako piše Deutsche Welle, napaduti su i članovi stranke Zelenih. Policija Dresdena objavila je kako su četiri nepoznate osobe prvo u petak oko 22:30 napale 28-godišnjaka iz stranke Zelenih koji je lijepio plakate, a onda i Eckea koji je u blizini radio isto za SPD. Napadači su obojicu izudarali rukama i nogama, a zastupnik Zelenih u pokrajinskom parlamentu Valentin Lippman izjavio je kako njegov stranački kolega nije stradao ozbiljno kao Ecke te je bio u stanju samostalno napustiti mjesto događaja.

Politički motiv

Glasnogovornik policije Dresdena za Der Spiegel je izjavio kako su počinitelji, prema izjavama svjedoka, bili muškarci odjeveni u crno, stari između 17 i 20 godina, "desničarskog spektra". Istraga slučaj tretira kao politički motivirano nasilje uz nanošenje ozbiljnih tjelesnih ozljeda.

Iz pokrajinskog ministarstva unutarnjih poslova poručeno je da će svaki slučaj biti detaljno istražen.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Intervencija u tijeku Gori kuća kod Zaprešića: "Vatra ju je cijelu zahvatila"

"Svaki od ovih napada pogađa sve na. Radi se, ni manje ni više, nego o našim slobodnim, ravnopravnim, općim, direktnim i tajnim izborima", stoji u priopćenju kojeg prenosi Spiegel.

Članovi i dužnosnici SPD-a su zgroženi napadom te šalju poruke podrške kolegi.

"Nasilne akcije i zastrašivanje demokrata su sredstva fašista. Niče sjeme koje su posijali AfD i drugi desničarski ekstremisti", rekli su predsjednici SPD-a Saske Henning Homann i Kathrin Michel.

Osim napada u Dresdenu, zabilježen je i jedan u Essenu gdje su u četvrtak navečer napadnuti zastupnik Bundestaga i član stranke Zelenih Kai Gehring te njegov stranački kolega Rolf Fliß.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene