Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Pogledajte tko su novi zastupnici, ali ih ipak nećemo gledati u Saboru

Sabornica
Sabornica Foto: Damjan Tadic/Cropix
Prva sjednica novog saborskog saziva održat će se šest dana nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Roberta Jankovicsa.

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić,  koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 3 Novi saziv Zastupnici u četvrtak prvi put u saborskim klupama: Uskoro i glasanje o Vladi?

Mandat u mirovanje stavilo je i svih 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je Jankovics.

Osim toga, 14 zastupnika stavilo je u mirovanje mandate zbog obnašanja dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Sabor RH Promjene na Markovu trgu FOTO Svi šefovi hrvatskog parlamenta: Znate li tko su sve bili predsjednici Sabora?

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mala škola izbora Što je Sabor i što točno rade zastupnici?

HDZ-ov Josip Ostrogović stavio je mandat u mirovanje jer je u Upravi ACI-ja, što je također nespojiva dužnost sa zastupničkom.

Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene