Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uhićenja

Ministrica Obuljen Koržinek: "Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a"

U četvrtak su uhićene tri osobe - Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen Koržinek, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i Boško Pribičević, bivši profesor na istom fakultetu.

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u četvrtak je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju.

Pročitajte i ovo Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene

Uhićen je u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 5 milijunske malverzacije Afera postala još veća: Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, dekan i profesor

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

Uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj je uhićen njezin bliski suradnik HDZ-ova ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu za medije. 

"Naš kolega očito je osumnjičen na suradnju s Geodetskim fakultetom, ja se neću na to osvrtati jer nemam saznanja o nekakvim njihovim postupcima. Svi mehanizmi kontrole su funkcionirali,  a to dokazuje i današnja akcija europskih tužitelja. Postoji presumpcija nevinosti. Važno mi je da ovaj slučaj ide prema svom kraju. I iz ovog priopćenja EPPO-a se vidi da je Ministarstvo kulture spriječilo da nastane šteta", rekla je.

"U Ministarstvu je napravljeno sve kako je trebalo i važno mi je da slučaj ide prema kraju. Vidi se iz priopćenja, sve što se na teret stavljalo Ministarstvu, vidi se da smo mi spriječili da se dogodi šteta i to mi je važno zbog mojih kolega", ustvrdila je.

"Ako je bio uključen, odgovarat će, ali ne bih nikoga optuživala. Priopćenje je potpuno jasno, kaže da smo Ministarstvo i ja kao čelna osoba uočili i spriječili prijevaru", naglasila je. 

Naglasila je da ni premijer ni ona nisu sporili treba li to istražiti ili ne, ali su upozoravali netočnu tvrdnju da se radi o europskim sredstvima.

"Ja sam tada donijela odluku da se prekinu isplate, a to pokazuje da smo napravili sve ono što smo trebali. Nisam dosad javno rekla da smo spriječili isplatu 3,2 milijuna eura jer su bili izvidi. Danas to nakon priopćenja mogu javno reći. Spriječili smo štetu za Ministarstvo i državni proračun. Bilo mi je teško što o nekim stvarima nisam mogla govoriti", rekla je. 

Naglasila je da ako je bilo tko pokušao zloupotrijebiti situaciju krize i potresa, taj treba odgovarati, a ne Ministarstvo i deseci kolega.

"Mi smo platili 19 milijuna, s tim smo zaključili plaćanje i tu se vidi ukupni broj kvadratnih metara i cijena. Uvjerena sam da će taj dio kad preuzmu vještaci utvrditi, a ja sam uvjerena da ništa nije preplaćeno", rekla je. 

"Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a"

Mi smo provjerili, nije bilo ponovljenih snimanja, bilo je dosnimavanja. Prema onome što smo vidjeli i prekontrolirali, nigdje nije bilo duplog snimanja, ali tu postoje tijela koja će to prekontrolirati. Dakle, ako je netko slučajno nešto zloupotrijebio, on će odgovarati", rekla je. 

Današnja akcija ne odnosi se na Ministarstvo kulture, radi se na proširenju istrage", rekla je.

"Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a. Ne, nemojte govoriti, nitko nije osporavao", odgovorila je prisutnim novinarima, 

"Jedino na što smo mi upozorili što se tiče Ministarstva, jest da se radi o nacionalnim sredstvima. U svakoj svojoj izjavi smo i premijer i ja rekli da smo najviše zainteresirani ako je netko pokušao iskoristiti situaciju za osobni probitak. Ali u javnosti se pokušalo staviti loše svjetlo na cijeli projekt. To je neprihvatljivo", naglasila je. 

Ja sam spriječila daljnja plaćanja

 Na novinarski upit što sada, rekla je da mora vidjeti s tajništvom.

"Prije sat vremena saznala sam da je uhićen. Zaista ne znam. Prvi put se nalazim u ovakvoj situaciji. On je zaposlenik Ministarstva 20 godina i bio je na nizu funkcija. On je došao za vrijeme ministra Hasanbegovića", rekla je.

"Ja sam spriječila daljnja plaćanja i spriječila da se to dogodi. On tu radi dulje od 20 godina. Zgrožena sam ovim što mu se stavlja na teret, ali to je njegova odgovornost. Ja za to ne mogu snositi odgovornosti. Moja je odgovornost da se spriječila šteta, to je moja neću reći zasluga nego odgovornost", poručila je.  

"Nikakvog krimena nema na Ministarstvu kulture, upravo suprotno", poručila je, a na upit o vlastitoj odgovornosti rekla je: "Kako ja mogu znati da to netko radi? Pa sustav kontrole je upravo uočio problem i spriječio isplatu. Taj sustav ne može nadzirati pojedince."

Naglasila je: "U najboljoj vjeri dogovorili smo posao s javnom institucijom s fakultetom i ne možete sumnjati da bi netko takvu situaciju zloupotrijebio. Kad smo u četvrtom izvješću vidjeli neke problematične situacije, upozorena. Spriječili smo daljnji trošak, nikakvog krimena nema na Ministarstvu kulture", rekla je. 

"Ovo  priopćenje govori da je to afera Geodetskog fakulteta, a ne Ministarstva", rekla je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene