Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći mandat Plenkovića

Kako će izgledati nova vlada? "To je pobjednička priča, to vam mogu reći 100 posto"

Aktualno Galerija Nova vlada - 1 Nova vlada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova vlada - 2 Nova vlada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova vlada - 3 Nova vlada - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nova vlada - 4 Galerija 1/4 >>
U Saboru će u petak prisegnuti novi ministri. Bit će to treća vlada Andreja Plenkovića u kojoj prvi put koalira s Domovinskim pokretom.

Na stubama Hrvatskog uskoro bi se trebala snimati poznata fotografija Vlade. Premijer Andrej Plenković rekao je da je zadovoljan s timom, a optimističan je u četvrtak bio i budući ministar iz Domovinskog pokreta i bivši HDZ-ovac Ivan Šipić.

"Ja sam pun optimizma jer to je pobjednička priča, to vam mogu reći 100 posto", napomenuo je.

"Iako smo se mi stranački razišli u nekom trenutku, mi smo se i nakon toga viđali. Ja sam s Ivanom zadržao iznimno korektan odnos i što se toga tiče neće bit nikakvih problema", dodao je HDZ-ov Branko Bačić.

Jedan ministar pod povećalom

Ivan Šipić preuzet će Ministarstvo demografije i iseljeništva, a formira se i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, na čijem će čelu biti dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro u četvrtak je prisegnuo u Saboru, a već u petak mogao bi početi s vođenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja postaje samo Ministarstvo gospodarstva i na čelu će biti DP-ov Ante Šušnjar.

"Šipić i ja se dobro znamo, Dabru dobro znamo, a gospodina Šušnjara nisam poznavao prije", napomenuo je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Do kraja tjedna toplo i sunčano, a idući tjedan promjena vremena. Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić

I dok neki budućeg ministra Šušnjara pod povećalo stavljaju zbog brata – inače kuma ministra financija Marka Primorca – koji je u plinskom biznisu, a bio je i direktor u PPD-u, HDZ u tome ne vidi ništa sporno.

"Nisam siguran da je on toliko uključen u taj segment. Mislim da mu je brat, dakle moj kum, više uključen u taj dio njihovog privatnog biznisa", rekao je Primorac.

"Ako je problematično, ako postoji nekakav problem zakonski oko toga, to će se na vrijeme riješit, ne brinite", ustvrdio je ministar obrane Ivan Anušić.

Očekuju dobru suradnju

Iako to nije htio potvrditi, na svojoj poziciji trebao bi ostati i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Ja sam zadovoljan mandatarom naravno jer, ako je netko zaslužio treći mandat, onda je to Andrej Plenković", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Atentat na slovačkog premijera - 4 Reporter Marko Stričević iz Slovačke Predsjednik Slovačke izrazio nadu da bi Fico mogao imenovati zamjenika: "Slovačka je raskoljena, radi se na smirivanju tenzija"

I Damir Habijan će u novoj vlasti ponovo biti ministar, ali ne gospodarstva, nego pravosuđa.

"Rekao sam da sam spreman na sve. Naučen sam u životu svašta", ustvrdio je.

Od svojih kolega očekuju dobru suradnju.

"Ministri su ministri, oni trebaju pokazati što znaju i mogu, a suradnja u vladi je uvijek dobra", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene