Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

fascinantno mu je

Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

HDZ-ov ministar poručio je oporbi da napoko shvate i priznaju da su izgubili.

Ministar gospodarstva Damir Habijan izjavio je u utorak da su nakon tri kruga pregovora HDZ-a s Domovinskim pokretom oko sastavljanja parlamentarne većine bliže dogovoru, ocijenivši fascinantnim da i dalje postoje ideje stvaranja antikorupcijske i anti-HDZ-ove koalicije.

"Nakon tri kruga konzultacija sigurno jesmo bliže dogovoru, pregovori se nastavljaju ovog tjedna", kazao je Habijan koji je u svom ministarstvu davao izjavu povodom izvješća Državnog zavoda za statistiku o nastavku trenda pada stope inflacije.

Uvjeren je da će uskoro postići "stabilnu i sigurnu" vladu, a to je, kaže, poruka koju su i sami birači poslali da žele. Nije znao reći niti kada će se održati novi sastanak jer, napominje, nije dio pregovaračkog tima.

Oporbi je poručio da napokon shvate i priznaju da su u konačnici izgubili.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić

"To je poruka birača i fascinantno mi je da i dalje postoje te neke ideje stvaranja antikorupcijske, anti-HDZ-ove koalicije, pogotovo imajući u vidu da su, čini mi se zapravo odustali od formiranja vlade, nego sada njihov narativ ide u smjeru stvaranja te neke većine u Hrvatskom saboru, ali interesantno, samo s određenim izmjenama zakona ili određenim imenovanjima, odnosno poništavanjima imenovanja, konkretno mislim na glavnog državnog odvjetnika", rekao je Habijan.

Ponovio je svoj upit čemu fokus upravo na tome. "Da li žele zaštititi neke svoje nepodopštine ili neke svoje ljude unutar svog kruga ili zapravo žele obračun s političkim neistomišljenicima", kaže ministar koji drži da to nije dobra poruka koju šalju.

"Vrijeme je da se pomire da su 17. travnja hrvatske građanke i građani jasno rekli ne upravo takvoj oporbi i, eto, imaju 4 godine za daljnje razmišljanja gdje su pogriješili", dodao je.

Prava manjina nisu na stolu

Što se tiče prava manjina istaknuo je da u ovim pregovorima nije na stolu razgovor o onome što se tiče prava manjina i onome što je dosegnuto po tom pitanju, a isto tako "nije na stolu to da bi se njih na neki način isključilo u odlučivanju, oni su dobrodošli". Upitan inzistira li HDZ na većini s SDSS-om, poručio je da HDZ inzistira na tome da "uskoro dobijemo stabilnu i sigurnu vladu".

Napomenuo je da je HDZ zajedno s političkim partnerima, dakle s DP-om s kojim pregovara dobio mandat da sastavi vladu, ali isto tako postoji mogućnost da manjine, odnosno bilo tko drugi tko želi podrži takvu vladu u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu

Na upit inzistira li Domovinski pokret na vladi bez SDSS-a, odgovorio je da to treba pitati njih. "O svemu se razgovara, vidjet ćemo u narednim danima kako će biti, nastavljaju se pregovori.

Habijan ne vidi problem u tome da se pregovori održavaju u Banskim dvorima.

"Banski dvori kao zgrada nisu zgrada gdje je samo vlada, tu se nalazi čitav niz institucija koje su tamo smještene. Ne vidim nikakav problem da se tamo održe pregovori. I pogledajmo malo u 2015. godinu. Ako se ne varam, bili su se tamo isto pregovori, tako da nije prvi put", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene