Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

Ilustracija
Ilustracija Foto: izbori
Državno izborno povjerenstvo stalno je i neovisno državno tijelo, jedno od najvažnijih u državi.

 

Koja tijela provode parlamentarne izbore?

Tijela za provedbu izbora su Državno izborno povjerenstvo (DIP) i tijela koja se formiraju nakon raspisivanja izbora: izborna povjerenstva izbornih jedinica, gradska i općinska izborna povjerenstva i birački odbori.

Njihova je zadaća da provoditi izbore, brinuti se o pravilnosti i zakonitosti pripreme i provođenja izbora te objavljivati rezultate izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Koja je uloga Državnog izbornog povjerenstva?

Članove DIP-a imenuje Hrvatski sabor i ukupno ih je devet - predsjednik, četiri potpredsjednika i četiri člana.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva predsjednik je Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske iz reda sudaca tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Druga dva potpredsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva bira Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika, tako da jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većinske političke stranke, odnosno koalicije, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku njihova izbora.

DIP se brine o zakonitoj provedbi svih izbora i referenduma, imenuje članove nižih izbornih povjerenstava, utvrđuje Obvezatne upute za rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora, objavljuje liste izbornih jedinica te kandidacijske liste za parlamentarne i predsjedničke izbore.

  Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

DIP objavljuje rezultate izbora, provodi edukaciju nižih izbornih povjerenstava i biračkih odbora, daje mišljenja za dogradnju i unapređivanje izbornog zakonodavstva, objavljuje periodične, stručne publikacije vezano uz izborni sustav, provedbu izbora i praksu, informira građane o provedbi izbora te mogućnosti ostvarenja i zaštite biračkog prava u izbornom postupku, i drugo.

Nadležnost Državnog izbornog povjerenstva može se podijeliti na nadležnost koja se odnosi na provedbu izbora i referenduma, nadležnost koja se odnosi na provedbu nadzora financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te na ostale nadležnosti.

DIP nakon dostavljenih zapisnika s biračkih mjesta i izbornih povjerenstava obavještava javnost o utvrđenim rezultatima glasanja.

Nakon zatvaranja birališta DIP može objavljivati privremene i neslužbene rezultate izbora. Također, objavljuje se koliki je bio odaziv birača, odnosno ukupan broj birača koji su izišli na izbore. Službeni rezultati objavit će se nakon što se riješe svi prigovori u vezi zaštite izbornih prava ili proteknu rokovi za njihovo podnošenje.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Mala škola izbora Kako se prijaviti za rad u biračkom odboru? Dobra prilika za dodatnu zaradu, a evo i tko ima prednost

Tko provodi nadzor nad provedbom parlamentarnih izbora?

Državno izborno povjerenstvo zaprima prigovore i donosi rješenje o prigovoru. Ako su podnositelji prigovora nezadovoljni ishodom, žalba protiv rješenja DIP-a podnosi se Ustavnom sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene