Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Jedan DP-ovac neće dati potpis Plenkoviću: "Malo je nezadovoljan jer..."

Josip Jurčević
Josip Jurčević Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Kod nekih u Domovinskom pokretu ne prevladava zadovoljstvo zbog dogovora između HDZ-a i DP-a.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva što im HDZ nije dao resor kulture.

"Sutra ćemo predati 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu", kazao je Dabro nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je jučer potrajala do dugo u noć.

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nije im sjelo Penavu razapeli na društvenim mrežama: "Sram te bilo. Je*i se ti i Plenky"

Sastali su se u središnjici nakon što su u srijedu, tri tjedna od održanih parlamentarnih izbora, s HDZ-om postigli suglasje o formiranju nove većine i Vlade. 

"Gospodin Jurčević izrazio je malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja", dodao je Dabro.

Vjeruje da će, bez obzira na to što Jurčević neće dati potpis Plenkoviću svoj potpis za mandatara, i dalje s njim dobro surađivati u stranci. 

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

Domovinski pokret, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, u postignutom dogovoru dobio je tri resora - poljoprivredu, gospodarstvo te demografiju i useljeništvo, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su jučer obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

DP je na izborima 17. travnja osvojio s partnerima 14 mandata, no odmah se u izbornoj noći od njih odcijepio Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), pa raspolažu s 13 saborskih mandata.

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da im sada za formiranje većine i nove, treće Vlade koju će predvoditi Plenković, bez Jurčevića, nedostaju tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene