Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijeva koalicija

Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Aktualno Galerija Srna Bijuk, novinarka Nove TV Srna Bijuk, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Foto: DNEVNIK.hr Dalija Orešković i Srna Bijuk Dalija Orešković i Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr +0 Pregovori na ljevici Galerija 1/4 >>
Kakva je pozicije lijeve koalicije i tko će i s kime pregovarati od gošće Dalije Orešković doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Rijeke pravde i Možemo! pozivaju na većinu u saboru koja će zajednički donijeti važne odluke i spriječiti formiranje HDZ-ove vlade, a koliko su blizu tome u Dnevniku Nove TV s Dalijom Orešković (SSIP) razgovarala je novinarka Srna Bijuk

Iz Domovinskog pokreta kažu da će pregovarati sa svima, ali da ljevica nema pregovarački tim, je li to istina.

"Imamo tim, ali Domovinski pokret ovdje traži neki nepostojeći alibi pa imam jednu poruku za njih, svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen za dan poslije“, rekla je Dalija Orešković

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Što se tiče točnih članova pregovaračkog tima ljevice, rekla je kako se za to pitanje treba obratit predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

"On u ime naše koalicije obavlja prve kontakte, a sve detalje javnost će saznati tada kada ćemo uopće znati koje grupacije su svjesne da je prvi i najvažniji nacionalni interes to da se HDZ od spoji od vlasti. Kako bismo uopćedali pravosuđu da profunkcionira, kako bi se odrobile institucije koje je HDZ zarobio“, nastavila je Orešković.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja"

Na pitanje s kime bi se prije sastali, Mostom ili Domovinskim pokretom, odgovorila je:

"Osobno mislim da je Most puno konzistentniji, ali ovog trena treba dati priliku svima da se izjasne tko su, što su i koliko su sami po sebi vjerodostojni i jesu li svjesni što je ovdje doista pitanje nacionalnog interesa i opstanka države, a što su neki partikularni interesi.“

Po pitanju manjina Orešković ne dvoji, one trebaju ostati uz ljevicu te trebaju ostati kompaktne.

"Mislim da bi trebala ići s ljevicom zato što je ovo jedan povijesni trenutak u kojem će i manjine pokazati svoje pravo lice. Mislim da i manjine trebaju stati uz nacionalno bilo i dati priliku i šansu Hrvatskoj da postane jedna pristojno urođena zemlja vladavine prava i demokratskih standarda“, rekla je Orešković te napomenula kako čelnici SDP-a trenutno provode razgovore s predstavnicima manjina.

Pročitajte i ovo Josip Dabro i Petra Buljan Imaju pregovarački tim Dabro iz Domovinskog pokreta otkrio s kime neće voditi razgovore o sastavljanju Vlade: "Oni ne mogu s nama, nećemo izdati birače"

Činjenica da ljevica zagovara većinu u Saboru sa strankama različitih svjetonazora Orešković ne vidi spornim.


„Mislim da svjetonazor ne može biti prepreka. Postoje pitanja koja nadilaze sve naše razlike, porobljavanje institucija, nabujala korupcija koja je neusporedivo veća nego u vremenu Ive Sanadera.“


Smatra kako bi stranke u ovom trenutku trebale pronaći konsenzus pa makar na pola godine, godinu dana.


"Kada bi se nakon toga održali sljedeći parlamentarni izbori, karte bi bile bitno promiješane i HDZ ne bi išao s pozicije moći, s pozicije gdje dijeli plijen, dijeli naš javni novac kako bi sebi kupio čitave skupine birača.“

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju"

Na pitanje treba li predsjednik SDP-a Peđa Grbin dati ostavku kako je najavljivao prije izbora, Orešković je rekla kako su to unutarstranačka pitanja SDP-a.

"Koliko mi je poznato, statuti mnogih stranaka u sebi imaju ugrađenu odredbu koja kaže da se određeno vrijeme nakon parlamentarnih izbora tako i tako provode unutarstranački izbori pa će to SDP vrlo vjerojatno riješiti na takav način.“


Osvrnula se i na Grbinov rad tijekom posljednjih nekoliko tjedana.
Pozitivno me iznenadio s količinom strpljenja za vrlo teške razgovore i pregovore.“

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

Na posljetku osvrnula se na pitanje reporterke o tome tko će biti kriv ukoliko HDZ i Domovinski pokret uspiju oformiti većinu.

"Svi zajedno, ovo nije poraz jedne političke grupacije ili dijela biračkog tijela. Ovo je poraz jedne nacije. U 21. stoljeću mi po treću put biramo stranku koja je ovu državu bacila na koljena. Iz koje se naši najbolji, najpametniji, najobrazovaniji mladi ljudi iseljavaju, trajno odlaze i jer u ovoj zemlji ne vide perspektivu,“ rekla je Orešković te nadodala da nema budućnosti Hrvatske ukoliko HDZ ostane na sedlu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene