Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SRETAN VAM PRAZNIK RADA

"Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda

Aktualno Galerija Sindikati i praznik rada - 1 Sindikati i praznik rada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sindikati i praznik rada - 2 Sindikati i praznik rada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sindikati i praznik rada - 3 Sindikati i praznik rada - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sindikati i praznik rada - 4 Galerija 1/4 >>
Drugu godinu za redom sindikati neće održati tradicionalnu povorku povodom Praznika rada. Glavni problem, ističu, je mali odaziv građana.

Međunarodni je praznik rada, a povorke sindikata ni ove godine nema, ali problema ima. Sindikati će na njih nastaviti upozoravati, ali na druge načine.Viktorija Bednjanec za Dnevnik Nove TV donosi detalje.

Građani su jednoglasni u stavu da im povorke za Praznik rada ne nedostaju. 

"Ne fali mi. Ne treba mi, nisam nikad bila u povorci, pa nemam potrebu ići", kazala je Branka.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija

Da se o pravima radnika puno priča, a malo toga radi smatra Lara.

"Definitivno, puno se priča, a ništa se ne radi", izjavila je.

"Ja sam shvatio da su oni rekli da svi imaju visoke plaće, pa da se oni ne trebaju buniti. Jel tako nešto bilo?", pita se Ivica.

Slab odaziv građana

Slab odaziv je i razlog zašto se sindikati i drugu godinu za redom drže svoje odluke.

"U Hrvatskoj nema toga osjećaja za javno izražavanje nezadovoljstva. Imamo previše navijača, a premalo igrača. i svi skupa očekuju da sindikati, ponajprije sindikalne vođe igraju, a netko drugi će navijati, s Marjana, s Maksimira ili neke druge lokacije", istaknuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - 1 Stiže nam promjena Planirate Praznik rada provesti na otvorenom? Meterolog otkrio kada je najbolje vrijeme za roštiljanje

Slično tvrde i iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

"Ako vi istovremeno ne možete Vladi načiniti političku štetu, može nas izaći i 100.000. Ako ne možemo poslodavcu nanijeti materijalnu štetu ne vrijedi nam štrajk", kazao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Nakon što su položili vijenac za sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje najavili su da njihova borba za radnike neće stati.

"Mi smo do sada pokazali da i pregovorima, i ulicom, i prosvjedima, i štrajkovima, radili smo sustavne pomake", tvrdi Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata.

Pročitajte i ovo Sudar dvaju kamiona - 2 Sve je spremno Drama u Okučanima prije obilježavanja operacije Bljesak: Pred kamerama Nove TV nesreća, u spašavanju sudjelovala vojska

Predstavit će svoje zahtjeve

Veće plaće i mirovine, bolja regulacija prekovremenog rada, ograničavanje cijene hrane, povoljniji najam stanova za mlade, sve su to neki od zahtjeva koje će sutra poslati novoj Vladi.

"Meni je doista žao što u ovom trenutku se vrše pregovori među parlamentarnim strankama koje su dobile povjerenje hrvatskih građana i kojima je prvi prioritet sa kime nećemo", istaknuo je Novosel.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Koja god Vlada da bude na jesen, Matica hrvatskih sindikata kreće u pregovore za osnovicu plaće u javnom sektoru. Tada će se uzeti u obzir i utjecaj inflacije.

"Moramo biti svjesni kako politika funkcionira, u zadnjoj godini mandata politika je tako reći najslabija, najotvorenija za pregovore o rastu plaća. U prvoj godini svaka Vlada, koja god će biti, je najtvrđa za pregovore, no to ne znači da sindikati ne znaju svoj posao", zaključila je Šprem.

S povorkom ili bez nje mnogi će radnici i ovaj prvi maja provesti u čekanju boljih vremena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene