Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hakeri su ovaj tjedan napali tri velike banke u Brazilu – najavili su nove napade u toj zemlji, a pitanje je hoće li se ti napadi proširiti i na druge svjetske banke


Mjesecima pratimo aktivnosti hakerske grupe Anonymous koja je napadala različite ciljeve – velike korporacije, pedofile, FBI, različite financijske i državne institucije, a čini se da su sada ponovno na udaru banke.

Vezani članci Urušavanje stambene zgrade u Brazilu (Foto: AFP) - 1 Urušila se stambena zgrada u Brazilu: Jedna osoba poginula, za 10 ih se još traga Slika nije dostupna Američkom financijskom sustavu prijeti 'cyber armagedon'

Naime, kako prenosi AP, brazilski hakeri posljednjih su se dana okomili na banke pa su tako jučer srušili internetsku stranicu najveće državne banke Banco do Brasil, a prije toga napali su i dvije privatne banke - Itau Unibanco Banco Multiplo i Banco Bradesco.

Jučer su tako s adrese Anoynmosu Brasil napisali 'Attention sailors: Target hit! ... BancodoBrasil is sinking', a najavili su i nove napade na druge banke u ovoj zemlji. Također, Anonymousi su objavili i videozapis na kojem maskirana osoba (naravno, nosi poznatu Guy Fawkes masku) objašnjava kako hakeri napadaju banke kako bi upozorili na veliku razinu korupcije i nejednakosti u Brazilu.

Priopćenje su objavili i iz Banco do Brasil u kojem kažu da stranica nije srušena, nego samo malo sporije radi – novinari AP-a u više su navrata pokušali pristupiti internetskoj stranici te banke, no nisu uspjeli.

Postavlja se pitanje hoće li Anonymousi nastaviti s napadom na banke samo u Brazilu ili planiraju neke masovne napade i na banke u drugim zemljama.

Naime, mnogi za veliku gospodarsku krizu, recesiju i nezaposlenost ponajviše krive bankare i ekipu s Wall Streeta protiv kojih je pokrenut Occupy Wall Street pokret koji se iz New Yorka proširio i po drugim svjetskim gradovima.

S obzirom da se Anoynmousi deklariraju kao borci protiv tih 'jedan posto bogatih', ne bi nikoga iznenadilo da planiraju neke nove akcije protiv financijskih institucija, pogotovo u ovim danima kada se ponovno priča o recesiji i rekordnoj nezaposlenosti.