Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro došli u 1984.?!

FBI će nadzirati Facebook i Twitter!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FBI će na društvenim mrežama pratiti 'trenutne prijetnje', ali detalji oko njihovih aktivnosti i nadzora korisnika ipak nam nisu poznati

FBI u budućnosti namjerava pratiti aktivnosti korisnika na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama te su raspisali natječaj za kompanijama koje im mogu isporučiti sustav za nadzor i praćenje tih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi Slika nije dostupna New York Times Amerikanci u strahu od odmazde: FBI će ispitati stotine Sirijaca

Iako konkretni detalji oko planova ove organizacije nisu poznati, na Digital Trendsu kažu da bi ovakav alat omogućio FBI-u da 'brzo identificira i locira važne događaje i incidente', a navedeni sustav na društvenim mrežama pratio bi riječi povezane s terorizmom, online kriminalom i drugima koje su povezane s akcijama FBI-a te bi pratili samo javno dostupne informacije – dakle, ne bi mogli pratiti korisnike koji na Facebooku svoje objave zaštite tako da se prikazuju samo njima ili njihovim prijateljima.

Praćenje društvenih medija FBI-u iznimno je bitno jer se danas upravo na njima mogu naći prve reakcije na važne događaje u svijetu te izvještaji ljudi s lica mjesta.

Agenti će ove informacije moći ubaciti u posebne digitalne karte i povezati ih s drugim događajima i lokacijama, poput američkih ambasada, vojarni ili mjesta prijašnjih terorističkih napada te s vremenskim i prometnim uvjetima kako bi imali 'cjelokupnu sliku stanja na terenu'.

Takve će im informacije pomoći da na vrijeme lociraju potencijalne prijetnje, analiziraju njihovo kretanje i akcije te bi uz pomoć njih mogli predvidjeti mjesta potencijalnih zločina/nemira te planirati buduće akcije – nešto slično kao i u filmu Minority report, no bez one sofisticirane tehnologije.

Jennifer Lynch iz Electronic Frontier Foundationa upozorava na sve opasnosti koje bi ovakvi alati mogli izazvati i na njihov učinak na slobodu govora.

Naime, iako u FBI-u namjeravaju pretraživati samo javne objave, čak bi i korisnici čije su postavke privatnosti namještene tako da informacije dijele samo s prijateljima mogli u budućnosti paziti o čemu će pisati jer poznato je da npr. Facebook čuva sve vaše podatke i objave koje ste ikada objavili na ovoj društvenoj mreži, čak i ako ste ih izbrisali tako da sve što su korisnici ikad objavili ipak negdje ostane zapisano.

Problem je i što nije poznat točan način na koji će ova analiza raditi jer u FBI-ju ne žele previše o tome govoriti tako da samo možemo nagađati o potencijalnim opasnostima koje mogu nastati iz ovakvog njihova djelovanja.

Pitanje je tako hoće li FBI kao prijetnju smatrati i korisnike koji na Twitteru izraze podršku Anonymousima ili npr. pokretu protiv Wall Streeta i hoće li oni biti predmetom nekakve njihove 'analize'.

Čitajući komentare na nekim forumima i internetskih stranicama o ovom potezu FBI-a, vidimo da mnogi spominju izraze poput 'Big brothera' i '1984.' – sa zakonima poput SOPA-e i sporazumima poput ACTA-e te nadzorom od strane FBI-a, zaista se čini da je sloboda na internetu sve manja.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene