Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

FBI će na društvenim mrežama pratiti 'trenutne prijetnje', ali detalji oko njihovih aktivnosti i nadzora korisnika ipak nam nisu poznati


FBI u budućnosti namjerava pratiti aktivnosti korisnika na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama te su raspisali natječaj za kompanijama koje im mogu isporučiti sustav za nadzor i praćenje tih aktivnosti.

Vezani članci Cyber zločin, ilustracija Otkriveni špijuni: Bračni par tajne o nuklearnim podmornicama skrivao - sendviču Zagrebačka tržnica Dolac - 3 Češljaju se tržnice diljem zemlje: Državni inspektorat objavio detalje velike akcije, do sada naplaćeno više od 40.000 kuna kazni

Iako konkretni detalji oko planova ove organizacije nisu poznati, na Digital Trendsu kažu da bi ovakav alat omogućio FBI-u da 'brzo identificira i locira važne događaje i incidente', a navedeni sustav na društvenim mrežama pratio bi riječi povezane s terorizmom, online kriminalom i drugima koje su povezane s akcijama FBI-a te bi pratili samo javno dostupne informacije – dakle, ne bi mogli pratiti korisnike koji na Facebooku svoje objave zaštite tako da se prikazuju samo njima ili njihovim prijateljima.

Praćenje društvenih medija FBI-u iznimno je bitno jer se danas upravo na njima mogu naći prve reakcije na važne događaje u svijetu te izvještaji ljudi s lica mjesta.

Agenti će ove informacije moći ubaciti u posebne digitalne karte i povezati ih s drugim događajima i lokacijama, poput američkih ambasada, vojarni ili mjesta prijašnjih terorističkih napada te s vremenskim i prometnim uvjetima kako bi imali 'cjelokupnu sliku stanja na terenu'.

Takve će im informacije pomoći da na vrijeme lociraju potencijalne prijetnje, analiziraju njihovo kretanje i akcije te bi uz pomoć njih mogli predvidjeti mjesta potencijalnih zločina/nemira te planirati buduće akcije – nešto slično kao i u filmu Minority report, no bez one sofisticirane tehnologije.

Jennifer Lynch iz Electronic Frontier Foundationa upozorava na sve opasnosti koje bi ovakvi alati mogli izazvati i na njihov učinak na slobodu govora.

Naime, iako u FBI-u namjeravaju pretraživati samo javne objave, čak bi i korisnici čije su postavke privatnosti namještene tako da informacije dijele samo s prijateljima mogli u budućnosti paziti o čemu će pisati jer poznato je da npr. Facebook čuva sve vaše podatke i objave koje ste ikada objavili na ovoj društvenoj mreži, čak i ako ste ih izbrisali tako da sve što su korisnici ikad objavili ipak negdje ostane zapisano.

Problem je i što nije poznat točan način na koji će ova analiza raditi jer u FBI-ju ne žele previše o tome govoriti tako da samo možemo nagađati o potencijalnim opasnostima koje mogu nastati iz ovakvog njihova djelovanja.

Pitanje je tako hoće li FBI kao prijetnju smatrati i korisnike koji na Twitteru izraze podršku Anonymousima ili npr. pokretu protiv Wall Streeta i hoće li oni biti predmetom nekakve njihove 'analize'.

Čitajući komentare na nekim forumima i internetskih stranicama o ovom potezu FBI-a, vidimo da mnogi spominju izraze poput 'Big brothera' i '1984.' – sa zakonima poput SOPA-e i sporazumima poput ACTA-e te nadzorom od strane FBI-a, zaista se čini da je sloboda na internetu sve manja.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju