Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Signal klimatskih promjena

Arktik se zagrijava tri puta više od Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se Zemlja zagrije za nekoliko stupnjeva, Arktik se zagrije tri puta više, pokazala su geološka istraživanja.

Ako se Zemlja ohladi za tri stupnja Arktik se ogladi za devet do 12 stupnjeva. Tako je i sa zagrijavanjem. 'To je zbog snažne povratne reakcije Arktika,' rekao je Gifford Miller s University of Colorado. Ovo znači da je ove godine Arktik natopliji nego što je ikad zabilježeno i da su globalne temperature u 2010. dosegle rekordnu razinu. Najveća reakcija Arktika događa se s morskim ledom i sniježnim pokrovom, prenosi News discovery. Kada se led topi u ocean dolazi više zraka sunca što poboljšava topljenje leda. U obrnutom slučaju, kad je više leda on sunčeve zrake reflektira u svemir, što dovodi do stvaranja još leda.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Turbulentno vrijeme Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave

>> Blaga zima na Arktiku usporila stvaranje leda

Još jedna reakcija Arktika događa se s otapanjem permafrosta i promjenom vegetacije. Tijekom otapanja permafrost ispušta metan koji odlazi u atmosferu i povećava efekt staklenika. Zatopljavanje se događa i kad se visoke biljke koje pospješuju topljenje snijega pomiču prema sjeveru i zamjenjuju niže. Znanstvenici istražuju koncentracije CO2 unatrag pet milijuna godina i pokazalo se da su slične današnjima, s tim da je Arktik bio topliji za 19 stupnjeva Celzijevih. Ti podaci trebali bi naslutiti buduće trendove. 'Arktik je za sada promatran samo 50 godina, ali i to nam daje veću perspektivu,' rekao je Miller. Kažu da Arktik radi isto što je radio i prije pet milijuna godina, naglašava promjene globalnih klimatskih promjena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene