Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici preporučaju

Sve žene iznad 30 testirati na HPV!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Testiranje na ljudske papiloma viruse koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića maternice ima smisla za sve žene iznad 30 jer može spriječiti više slučajeva karcinoma od papa testova, utvrdili su nizozemski istraživači.

Rezultati petogodišnjeg istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Lancet Oncology i pružaju do sada najjače dokaze u prilog testiranju na ljudski papiloma virus kao metodu izbora u borbi protiv raka grlića maternice.

Istraživanje koje je proveo VU University Medical Centre u Amsterdamu obuhvatilo je 45 tisuća žena u dobi od 29 i 56 godina i utvrđeno je da korištenje HPV testova vodi u ranije otkrivanje prekanceroznih promjena pa time omogućava ranije liječenje i bolju zaštitu od raka.

Većinu infekcija tim spolno prenosivim virusom riješi sam imunološki sustav žena no neke vrste HPV-a mogu voditi do raka grlića maternice.

Posljednjih su godina testove za te visokorizične vrste virusa razvile neke farmaceutske tvrtke i pokazalo se da su dobri u otkrivanju HPV-a no nizozemsko istraživanje prvo je koje pokazuje da su bolji od papa testa.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

( Hina )

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene