Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto da uživa uz unuke u umirovljeničkim danima, ovaj veteran Vijetnamskog rata više ne može samostalno niti ruke oprati.


Većina nas zna poneku rečenicu o Alzheimerovoj bolesti, ali i nema jasnu predodžbu kakve su to zapravo muke, kako to izgleda imati nekog uz sebe tko pati. A da je riječ o potresnom iskustvu, svjedoči i snimka ovog mladića, koji je svakodnevno prisiljen bespomoćno gledati kako gubi oca.

Vezani članci Slika nije dostupna JESTE LI JE VIDJELI? Bolesna 67-godišnjakinja odlutala u okolici Siska Slika nije dostupna Hrvatski Telekom predstavlja novu inovativnu mobilnu igru Sea Hero Quest

Taj nam je mladić odlučio predočiti samo djelić onoga što uz njega svakodnevno proživljava, kako izgledaju mučni dani uz čovjeka koji mu je podario život i kojeg sudbina doista nije mazila.

9 studija dokazalo: Evo što lijenost radi vašem tijelu

Naime, oca su mu kao mladića su ga poslali u Vijetnamski rat, zatim je prije dvedesetak godina izgubio suprugu oboljelu od raka, da bi mu naposljetku karijeru policajca u Detroitu okončao pijani vozač.

Sada, umjesto da barem malo uživa u životu uz unuke, po cijele dane luta po kući i toliko mu je loše da samostalno više ne zna ni ruke oprati.  

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

U SAD-u bolest je četvrti uzrok smrti. Napada kratkotrajno pamćenje i uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Bolest je prvi opisao psihijatar Aloysius (Alois) Alzheimer 1906. godine (izvor: Wikipedia)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook