Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na štetno i opasno sunčevo zračenje kupače ovoga vikenda upozorava 'sunčana patrola' koja obilazi splitske, riječke, zagrebačke i osječke plaže.


Da njihovi napori na vrućini nisu uzaludni, svjedoči podatak iz prošle patrole - 80 posto građana ne mari za zaštitu i ne misli da je sunce štetno, a broj oboljelih od melanoma svake godine raste.

Vezani članci Bolno sunčanje Eksperimentirali s kremom za sunčanje pa shvatili zašto je važno nanositi je pravilno Sunčanje guza (Foto: thechive.com) Vruće je i gledateljima i njima! Hvataju posljednje zrake ljetnog sunca i odlično se provode

>> Vitamin D presudan u funkciji imunološkog sustava

Bračni par Kočić iz Ljubljane na suncu je po cijele dane, uz minimalnu zaštitu.

'Zašto bi se dušo bojala, malo mi i paše da me sunce prepeče, kažu izvuče reumu, sad je l to istina ili nije, meni jednostavno paše', rekla nam je Ankica Kočić.

I drugi na plažama uglavnom ignoriraju upozorenja o opasnom suncu. Po plažama zato ovoga vikenda patroliraju stručne ekipe i upozoravaju...

Zapanjio ih je podatak iz prošle patrole - čak 80 posto građana ne koristi zaštitu i ne misli da je sunce štetno. Pa i oni s jako osjetljivom kožom.

Posljedice od crvenila kože do melanoma

'Vaš tip kože je 1-2, morate se mazati s 50 faktorom, ne izlagat se suncu od 11 sati pa tamo do četiri, pet. Znači čuvat se od sunca, micat se, ne ležati', objasnila je patrola ženina plaži.

U protivnom, privremeno preplanuli ten mogli bi, bez pretjerivanja, platiti glavom.

'Od običnog eritema, crvenila kože kao direktne posljedice izlaganja suncu bez zaštite do opeklina do naravno dugotrajnijih posljedica kao starenja kože. Isto tako može doći do nekih pigmentnih promjena ali naravno i karcinomi kožni koji mogu biti lokalno invazivni ali i agresivni potput melanoma', rekla je Ivana Martinac, dermatovenerolog.

Uživati u suncu i moru da, ali oprezno i zaštićeni.