Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobelovka upozorava

'Mobiteli bi mogli izazvati katastrofu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledna epidemiologinja dr. Devra Davis tvrdi da je pronašla dokaze koji povezuju rak mozga s pretjeranom uporabom mobitela kod djece ovisne o njima.

U svojoj knjizi, inače besteseleru, Disconnect Davis govori kako njeno istraživanje traje već cijelo desetljeće te da je uspjela dokazati kako zračenje mobitela može oštetiti DNK i doprinijeti razvoju tumora na mozgu. 'Zemlje poput Francuske i Izraela već su počeli poduzimati akcije i na mobitele su stavili upozorenja. Ljudi moraju biti svjesni da je riječ o najvažnijem zdravstvenom pitanju ovoga vremena i ako na vrijeme krenemo, možemo spriječiti globalnu katastrofu', uvjerena je uvažena toksikologinja i stručnjakinja za zdravlje i okoliš, također dobitnica Nobelove nagrade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

>> Kako bi uštedjeli, Hrvati imaju bar dva mobitela

U knjizi je napisala kako pretjerana uporaba mobitela osim tumora na mozgu može biti odgovorna i za oštećenje DNK, gubitak pamćenja, Alzheimera, rak ili smanjenje broja spermija. Naime, znanstvenici u Washingtonu otkrili su da zračenje mobitela u roku od dva sata razdvaja DNK u moždanim ćelijama kod štakora i napravi ih sličnim stanicama malignog tumora. Također, finsko istraživanje pokazalo je kako su upravo djeca najosjetljivija te im učestalo korištenje mobitela može oštetiti mozak.

Što učiniti?

Postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti ako želimo zaštititi sebe i svoju obitelj. Naime, posljedica korištenja mobitela je slična pušenju i raku pluća - treba vremena da do toga dođe pa je sada najbolje vrijeme da se nešto poduzme. Evo nekoliko savjeta poznate nobelovke:

1. Djeca trebaju uvijek izbjegavati mobitele. Ona su ranjivija na zračenje jer su njihove kosti lubanje tanje nego kod odraslih te ne bi smjela dolaziti u doticaj s mobitelima ili bežičnim uređajima.

2. Gasite svoje mobitele kad god to možete, palite ih samo u hitnim slučajevima ili u važnim stvima.

3. Na poslu i kod kuće koristite fiksne telefone

4. Reducirajte ili eliminirajte sve bežične uređaje jer zrače čak i bežični telefoni koji rade na 900 MHz.

5. Koristite mobitel samo kada imate dobar signal jer tražeći signal vaš mobitel još više zrači nego inače.

6. Također, nemojte nositi mobitel jako blizu tijela, najbolje je držati ga u torbi. Onaj dio tijela koji bude najbliže anteni mobitela neće proći dobro, piše Food consumer.

7. Preporuča se korištenje slušalica ili razgovaranje na razglas. No i kod slušalica stvari nisu tako jednostavne jer većina njih nema određenu zaštitu pa služe kao 'vodič' zračenju od srca preko tijela do mozga. Kod kupnje provjerite imaju li zaštitu.

Pazite li da se ne izlažete pretjerano zračenju mobitela?

  • Da, mislim da je to jako opasno
  • Da, ali ne ne mislim da je to tako jako štetno
  • Ne, iako bih trebao(la)
  • Ne, stvar je prenapuhana

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene