Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čaša soka od trešanja ublažava upalu mišića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tjelovježbe čaša soka od trešanja može biti od pomoći osobama koje imaju bolnu upalu mišića. Jedno je istraživanje pokazalo da su muškarci i žene koji su dnevno pojeli 45 trešanja imali nižu razinu upalnih markera u krvi.

Trešnje, sadrže određeni broj antioksidanata i protuupalnih sastojaka. No, istraživanja provedena da bi se utvrdilo djelovanje ove vrste voća pri ublažavanju simptoma mišićne upale, pokazala su različite rezultate. Jedno je istraživanje pokazalo da su muškarci i žene koji su dnevno pojeli 45 trešanja imali nižu razinu upalnih markera u krvi.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak, novinarka Nove TV Nije nepopravljivo! Stručnjaci otkrivaju što učiniti ako ste tijekom blagdana pretjerali s hranom i pićem DŠR Aktivan život A1 donosi Promijenili stav o vježbanju? Po popuštanju mjera porastao broj rekreativaca

Dr. Decklan Connolly sa Sveučilišta Vermont i njegovi kolege pokušali su ustanoviti može li konzumiranje svježe iscijeđenog soka od trešnje prije i poslije vježbi smanjiti simptome upale mišića.

14 studenata dobrovoljaca konzumiralo je po čašu svježe iscijeđenog soka od trešanja i jabuka ili "placebo" napitak od crne trešnje pod nazivom Kool-aid.

Nakon svakodnevnog dvotjednog vježbanja i konzumiranja svježeg soka trešnje, odnosno napitka nastalog industrijskom preradom, znanstvenici su ustvrdili da je skupina koja je konzumirala svježi sok osjećala manju bol u mišićima te da su studenti imali veću mišićnu snagu tijekom vježbanja od skupine koja je konzumirala Kool-aid.

Dr. Connolly savjetuje osobama koje povremeno nakon vježbe osjećaju jaku bol u mišićima da svoju prehranu dopune svježim sokom od trešnje. "Naravno, sastojak sadržan u trešnji koji ima protutupalno i antioksidativno djelovanje može se uzimati i u tabletama, no uvijek je bolji izbor prirodni izvor", zaključio je znanstvenik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene