Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 1998. globalna se temperatura smanjila od 0.27 do 0.37 stupnjeva Celzijevih, no ne zbog smanjenja količine stakleničkih plinova kako se pretpostavljalo.


Nakon 15 godina mirovanja, čovječanstvo će se suočiti s temperaturnim paklom, upozoravaju znanstvenici sa Sveučilišta McGill u najnovijoj studiji o globalnom zatopljenju.

Vezani članci Slika nije dostupna BROJKE NE LAŽU Ovo je istina koju ne možemo sakriti Slika nije dostupna NIJE KAKO ZVUČI Kako smo uspjeli 'odgoditi' novo ledeno doba za 100.000 godina?

Oni tvrde kako je od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature stagnirao, što je prirodna pojava i traje u intervalima od oko 15 godina, a ne može se pripisati smanjenju količine stakleničkih plinova kao što se do sada mislilo, piše Nature World News.

Od 1998. globalna se temperatura smanjila od 0.27 do 0.37 stupnjeva Celzijevih, objavili su znanstvenici sa McGilla.

'Ipak, idućih godina čekaju nas velike vrućine uslijed povećanja količine 'stakleničkih plinova', koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal, ocijenio je jedan od autora Shaun Lovejoy.

'Postoje pozitivni učinci klimatskih promjena, ali ne smijemo o njima govoriti'

Od 1992. do 1998. godine globalna temperatura rasla je rapidnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou. Sada je počelo novo doba promjena, tvrdi ovaj cijenjeni znanstvenik.

Posljednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine, i to prirodno hlađenje privremeno je prikrilo trend zatopljavanja koji se tek sada očekuje u punom zamahu. Taj je obrazac u skladu s ponavljanjima koja su zabilježena u zadnjih 20 do 50 godina za što su znanstvenici našli dokaze u ledenim jezgrama i sedimentima jezera.

Mnogi meteorolozi tvrde da u zadnjih 30 godina ne pamte ovakvo neobično ljeto.

Mjeseci prije ljetnog razdoblja, i zimski i proljetni, bili su iznadprosječno topli, a takve promjene vremena dovode do 'meteoekstrema'.

Neki meteorolozi tvrde da će sezona kupanja potrajati do - studenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook