Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni nisu 'obični' bodybuilderi...

Tijela bez ijedne nesavršenosti: 'Zna biti teško, ali stisneš zube i 'peglaš' dalje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj vikend u Poreču se održava jedno od najprestižnijih natjecanja u bikini fitnessu i men's physiqueu, a dvoje sportaša s nama je podijelilo svoja iskustva u ovom sportu.

Dora Adanić dvostruka je i apsolutna prvakinja Hrvatske u bikini fitnessu, prošlogodišnja pobjednica porečkog natjecanja Saint and Sinner King and Queen of the Beach te članica hrvatske bodybuilding reprezentacije. Za dva dana ponovno se penje na pozornicu ovog natjecanja, jednog od najprestižnijih u regiji, a mi smo je uspjeli uhvatiti usred napornih priprema i pitati je - kako je to baviti se ovim sportom.

Pročitajte i ovo Najspremniji među spremnima - 2 Rigorozne vježbe Natječu se najspremniji među spremnima: "Dečki su nam bili dobra konkurencija" Nove generacije sportaša natjecanje u puzanju U Zagrebu tražili najbržu - bebu: "Pokušali smo napraviti zabavu za naše najmlađe članove"

Dora je bikini fitnessu nepune dvije godine i u to je kratko vrijeme uspjela postići zavidne rezultate na brojnim domaćim i regionalnim natjecanjima. 'Oduvijek su me fascinirala lijepa, čvrsta, isklesana tijela i u tome sam vidjela ljepotu. Na meni su oduvijek bile uočljive linije drugačije no kod većine cura te nikad nisam imala problema sa kilažom, celulitom, opuštenošću tijela jer sam uvijek vodila brigu o tome i to mi je nešto najnormalnije', kaže nam Dora.

Pripreme za natjecanje, kaže naša sugovornica, traju 8-12 tjedana tijekom kojih trenira po 6 puta tjedno 1-2 sata. Međutim, nije sve u treningu. 'Jako važna stavka je i prehrana te odmor o čemu moram voditi brigu ostalih 22 sata u danu. Sve mora biti posloženo na vrijeme i u točnim količinama. Lako je za tih 2 sata, onih ostalih 22 su najteži jer se isprepliću sa svim ostalim što radite u životu i vrlo često vam se poremete planovi zbog stvari na koje ne možete utjecati, a opet sve morate odraditi kako treba', dodaje ova vrhunska sportašica.

Pogledajte što sve može bodybuilderica bez ruku

A svakodnevnih aktivnosti je mnogo u Dorinom slučaju. Trenutno radi u jednom odvjetničkom uredu i završava studij geološkog inženjerstva, a već 11 godina bavi se jahanjem te podučava djecu.

Bikini fitness je bodybuilding disciplina u kojoj se ocjenjuje estetski izgled tijela izgrađenog vježbanjem u teretani i prehranom. To je sport koji ujedinjuje mišićavost i simetričnost te lijep i njegovan izgled tijela u sačuvanoj formi ženstvenosti i elegancije Konačni rezultat je atletski, sportski, zdrav izgled tijela i kože, bez celulita i opuštenih dijelova, u kojem se traži simetričnost tijela, skladnost, tonus mišića, smanjen postotak masnog tkiva te podjednako izražene linije mišićnih skupina s osnovnom definicijom bez separacija. Također, ocjenjuje se cijelokupan dojam kojeg natjecateljice ostavljaju kroz prezentaciju obaveznim i slobodnim poziranjem te stylingom. Bikini fitness priznat je od strane Hrvatskog olimpijskog odbora u sklopu Hrvatskog bodybuilding saveza te je Dora kategorizirana kategorizirana kao vrhunska sportašica po HOO-u. Financijski teret bavljenja ovim sportom, pretpostavljate, velik je, no Dora ne posustaje. 'Financije su uvijek bolna točka, no ako me to do sad nije spriječilo da treniram, gradim formu i postižem rezultate, neće ni u budućnosti! Svakako ne bih voljela da me zaustave, no ne dam se, borim se do kraja', kaže Dora kojoj su po prvi put pripreme za natjecanje King and Queen of the Beach sponzorirane i to od strane BITI FIT tima Marka Lončara i tvrtke Nutrix.

'Najskuplja stavka u svemu su kostimi, kotizacije i putovanja koje većinom pokrivam sama. Moj bodybuilding klub Gladiator nastoji maksimalno uskočiti kada je potrebno za pokrivanje putnih troškova, no većina ipak ide na teret samog sportaša te mi je buduća sponzorska podrška u tom segmentu itekako dobrodošla', dodaje Dora pred kojom je velika karijera u ovom sportu.

A kao i u svakom sportu, sastavni dio i ovoga jest - odricanje, pogotovo u segmentu prehrane. Međutim, Dori to više ne pada teško. 'Čovjek se i na to navikne. Kad imam želju za nečime što ne smijem trenutno jesti, stavim to na popis te si te želje ispunim po završetku natjecateljske sezone ili u danima kada si odredim da smijem. Kad se ne spremam za natjecanja jedem čisto, s time da ako mi se recimo jede čokolada, pojedem ju, što u fazi priprema za natjecanje ne bih napravila. Previše se želim natjecati i postizati rezultate da bi me takve stvari omele, no da ponekad zna biti teško, zna, no stisneš zube i peglaš dalje', odlučno kaže naša mlada sugovornica.

U javnosti se često susreću negativni komentari na sudjelovanje žena u ovakvom tipu sporta, no kao što i Dora sama kaže, ljudi vole davati svoje mišljenje bez obzira na njihovu upućenost u određenu temu. Smatra kako svaki negativan komentar na račun toga je suvišan i nebitan jer bi se time omalovažavao svaki vrhunski sportaš, nebitno o kojem sportu se radilo. 'Što se tiče žena u ovom sportu, vjerujem da ih se gleda čudno jer vlada općenito mišljenje da mišići nisu za žene i da je to ružno. No samo jedan pogled na čvrsti gluteus, tanak i napet trbuh, te utegnuta bedra ruše sve predrasude. Sa čiste sportske strane žene su dobrodošle i super prihvaćene', kaže nam Dora.

Upoznajte najstariju bodybuildericu na svijetu!

A ovaj vikend u Poreč stiže i viceprvak Europe u kategoriji men's physique, Mađar Ádám Pletser. On će se natjecati s još pedesetak konkurenata iz pet zemalja te pokušati nadmašiti svoj prošlogodišnji uspjeh kada je zauzeo treće mjesto natjecanja King and Queen of the Beach.

Adam ističe razliku između bodybuildera i natjecatelja u men's physiqueu. 'Men's physique je odličan način kako živjeti zdravo, a ne biti nakrcan mišićima. Mislim da smo više modeli nego bodybuilderi i da prosječni gledatelj više voli vidjeti nas nego tipične bodybuildere', smatra Adam.

A budući da se ovo natjecanje održava na plaži Saint and Sinner u porečkoj Zelenoj laguni, Adam vjeruje kako će im dati veću slobodu od natjecanja u zatvorenim dvorana kako je to inače uobičajeno.

A koliko traju pripreme za ovakvo natjecanje? 'Pripreme su trajale oko 4-5 tjedana, što za bodybuilding natjecanja ne bi bilo dovoljno, ali za men's physique jest', kaže Adam i dodaje kako su natjecatelji u ovoj kategoriji prosječni dečki koji žele dobro izgledati čitave godine, a ne samo za natjecanja. I kaže sve što je za to potrebno jest promjena prehrane i ciljano vježbanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene