Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu znanosti

Najbizarniji pomori u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko mislite da je tajanstveni pomor ptica, riba i rakova nešto najbizarnije što se ikada dogodilo, varate se.

U usporedbi s masovnim bacanjem pasa s mosta, žabama koji su eksplodirale i nestankom 50 posto života na Zemlji, najnoviji pomori životinja pada u zaborav. Pronašli smo nekoliko najjezivijih pomora životinja nakon kojih ćete biti sretni što krave ne lete.

Pročitajte i ovo Zdravlje pasa, ilustracija - 2 Zaštita životinja Preslatki su, ali njihove začepljene njuške ugrožavaju im život: Jedna zemlja kani ih zabraniti Ilustracija Detaljni vodič Abeceda oživljavanja životinje: Znate li kako pravilno reanimirati psa ili mačku?

Psi masovno skakali s mosta

U posljednjih 50 godina gotovo 600 pasa skočilo je u smrt sa škotskog mosta Overtoun. U razmaku od šest mjeseci prije nekoliko godina pet pasa strmoglavilo se, a britanski Daily Mail pisao je o zaprepaštenim vlasnicima koji su šetali sa svojim ljubimcima po mostu kada su ovi u jednom trenutku, bez očitog razloga, skočili s visine od 15 metara na stjenovitu obalu.

>> 'Na godinu ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno'

Još više uznemiravaju izvještaji o psima koji su nakon prvog nesupjelog skoka, vraćali na isto mjesto i drugi put. Teorija je bilo nekoliko, od toga da su psi osjetili depresiju vlastitih vlasnika pa do toga da ih je možda privukao miris vrste kuna koji žive ispod mosta.

>> Teorije urote: Pomor je znak apokalipse?

Tijekom 2005. godine LiceScience je izvijestio o tisuću žaba u Njemačkoj koje su iz nekog razloga eksplodirale. Obdukcija je pokazala da su jetre žaba pojele ptice. Nije poznato u kojem se to trenutku dogodilo, ali povezuje se s uzrokom eksplozije.

Ovce jedna za drugom skakale s litice

Iste godine u Turskoj stotine ovaca slijedile se jedna drugu i skočile s litice. Njih 400 je stradalo, a još 1.100 ih je preživjelo jer su pale na hrpu ovih prije njih. Pomor je donio veliku štetu obiteljima kojima je cijela egzistencija ovisila o ovčarstvu. Štete se procijenila na oko 100 tisuća američkih dolara. Hm..  2005. godine tisuće mrtvih divovskih lignji osvanulo je na kalifornijskoj plaži. Pomor nikad nije razriješen.

Oko tri stotine uginulih vodenkonja pronađeno je 2004. godine u parku u Ugandi. Istraga je pokazala da su oboljeli od antraksa koji je pronađen u vodi. Ove godine isti je razlog usmrtio još 82 vodenkonja.

Mrtvi plamenci i pingvini u Čileu

Časopis Time je 2009. godne izvijestio o pomoru više vrsta ptica u Čileu. Tisuće plamenaca, oko 1.200 pingvina i oko 60 pelikana uginulo je u razdoblju od dva mjeseca. Razlog nikad nije službeno potvrđen, no sumnjalo se na globalno zatopljenje, zagađenje okoliša pa do neuobičajenog toplog vremena.

Više od 200 kitova nasukalo se 2009. godine na otočiću između australskog kopna i Tasmanije, a isto se dogodilo nekoliko mjeseci prije kad je uginulo 150 kitova. Nikad se nije saznao razlog pomora, no kružile su teorije kako su odgovorni ljudi koji su im poremetili ekološko stanje.

Prošlog listopada National Geographic je objavio kako je u Keniji pronađeno oko 10 tisuća trupala divljih životinja. Životinje su se najvjerojatnije utopile pokušavajući prijeći rijeku. Samo ovim pomorom izgubljen je jedan posto od te vrste životinja na svijetu.

Početkom prošlog stoljeća zabilježeno je nekoliko slučajeva u svijetu kada su s neba padale žabe. Komet koji je razorio svijet

No svi pojedinačni slučajevi padaju u vodu kada se zna da je prije 65 milijuna godina udarac kometa ili asterodia stvorio krater Chicxulub i usput uništio 50 posto populacije životinjskih vrsta na Zemlji.Tako bar tvrdi američka NASA koja udarac kometa drži odgovornim za nestanak dinosaura čime se nedavni pomor životinja čini kao prava sitnica.

>> 'Je li pomor početak kraja? Nije!'

Početkom prošlog stoljeća kiša žaba pala je na tlo. Izvješće se temelji na knjizi Charlesa Forta koji je fenomen opisao kao 'kiša žabu koja je zacrnila nebo i pokrila tlo tisućama mrtvih životinja'. Kiša žaba dogodila se u Kansas Cityu, a slični izvještaji su stigli iz nekoliko zemalja drugih zemalja, od Njemačke do Tahitija. Znanstvenici vjeruju da je za bizarnu kišu odgovoran jak vjetar koji je podigao lagane životinje sa zemlje i poslao ih u nebo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene