Afrička Šljiva
Afrička Šljiva

O tome u kakvoj su vezi prostata i potencija razgovarali smo s Karelom Metyšem, dr. med., MBA stručnjakom za dodatke prehrani.


Gospodine doktore, u kakvoj su zajedničkoj vezi prostata i potencija, kvaliteta seksualnog života i cjelokupna vitalnost muškaraca?

Prema najnovijim spoznajama prostata i potencija područja su koja međusobno utječu jedno na drugo. Dokazano je da se djelovanje prostate izravno projicira na kvalitetu seksualnog života svakog muškarca, i to bez obzira na dob. Seksualno zdravlje, uključujući uredno psihičko stanje (samosvijest), utječe na taj način na cjelovitu vitalnost. Problemi s mokrenjem često su povezani sa zdravljem prostate i seksualnošću, a kod muškaraca starijih od 50 godina pojavljuju se u čak oko 50 % slučajeva.

BHP - Benigna hiperplazija prostate stručni je naziv za neštetno povećanje prostate kod kojeg uvećana prostata istodobno pritišće prvi dio mokraćne cijevi i mokraćni mjehur. Najčešći su simptomi često mokrenje, povišena frekvencija noćnog mokrenja, nagon na mokrenje, slabi mlaz mokraće, osjećaj nedovoljno ispražnjenog mokraćnog mjehura.

Koga se problemi s prostatom najviše tiču?

Povećanje prostate tiče se gotovo cijele muške populacije. U 50-im godinama neštetnim je povećanjem prostate pogođena gotovo polovica muške populacije, a u 80–im od problema pati osam od deset muškaraca. Naknadno se često susrećemo s rakom prostate – kod muškaraca je jedan od dvaju najčešćih tipova tumorskog oboljenja. S preventivnim pregledima s ciljem ranog prepoznavanja tumora prostate muškarci bi trebali početi s 50 godina, a oni kod kojih se rak prostate pojavljuje u obitelji već s 40 godina.

Pojava BHP- a raste s dobi
Dob Pojava BHP-a u populaciji
50 cca 40 do 50 %
60 cca 70 %
80 više od 80 %
Izvor: MSAM-7, Međunarodna studija o starenju muškaraca u SAD-u i 6 europskih zemalja

Koja su najnovija istraživanja na području prostate i seksualnog zdravlja muškaraca?

Godine 2001. u SAD-u i 6 europskih država provedena su opsežna istraživanja u stručnim krugovima nazvana MSAM-7 koja su za zadatak imala sustavno istražiti odnos među problemima s mokrenjem i kvalitetom seksualnog života kod starijih muškaraca. Utvrđeno je da većina muškaraca iznad 50 godina vodi aktivni seksualni život koji je važan čimbenik cjelokupne kvalitete njihovih života. Problemi sa seksualnom funkcijom i koliki su intenzivni utjecaj imali na cjelokupno zadovoljstvo korisnika, vrlo snažno korelirali su sa životnom dobi i stupnjem poteškoća s mokrenjem u zavisnosti s povećanom prostatom. Zato bi poteškoće s mokrenjem u tih muškaraca trebale biti pravodobno praćene i u vezi s tim također bi se trebalo pristupiti rješenju zdravlja prostate.

Od 90 % sudionika istraživanja, s gore navedenim teškoćama mokrenja, njih 19 % izrazilo je volju za rješenjem i tražilo stručnu pomoć. Kvaliteta seksualnog života u potpunosti je utvrđena kod 83 % sudionika istraživanja, od čega je 71 % sudionika navelo barem jednu seksualnu aktivnost (epizodu) tijekom posljednja 4 tjedna. Problemi sa seksualnom funkcijom i koliki su intenzivni utjecaj imali na cjelokupno zadovoljstvo korisnika, vrlo snažno korelirali su sa životnom dobi i stupnjem poteškoća s mokrenjem u zavisnosti s povećanom prostatom.

Koje su mogućnosti liječenja?
Konzervativnim liječenjem, tj. uporabom lijekova, teškoće BHP-a u pravilu se smanjuju do podnošljive mjere. Samo u pojedinim slučajevima nužno je pristupiti radikalnom liječenju ili operaciji. Zato je važno da muškarci ne odgađaju kontrolu kod liječnika. Najčešće propisivani lijekovi nažalost imaju negativne popratne učinke. Suprotno tomu, pripravci od biljnih ekstrakata - fitopreparati, čiji je učinak bio potvrđen kliničkim studijama, imaju tu pogodnost da praktički nemaju nikakve nepoželjne učinke, ne snižavaju kvalitetu spermija niti seksualnog života, upravo suprotno. Koncepcija pripravka PRORED3 i njegov sastav oslanjaju se na analize i iskustva s biljnim ekstraktima iz cijelog svijeta koji uživaju tradiciju i dugotrajnu uporabu za jačanje zdravlja specifičnog muškog organa prostate i muške seksualnosti. Moguće ih je preporučiti svim muškarcima s blagim simptomima BHP-a.

 

Najpoznatije biljke za prostatu, potenciju i vitalnost iz svih krajeva svijeta

Afrička šljiva
Raste u afričkim zemljama, dio koji se upotrebljava je kora iz koje se dobiva standardni ekstrakt. Učinak afričke šljive potvrđen je mnogim kliničkim studijama.

Lan
Europska biljka kod koje su izvor djelotvornih tvari sjemenke s ojačavajućim djelovanjem na prostatu.

Maca
Podrijetlom iz područja peruanskih Anda i u jeziku Inka znači „hrana koja dolazi s visina i ojačava“.

Sibirski ginseng
Jedno od najcjenjenijih raslinja na azijskom kontinentu. Pripada skupini adaptogena, tj. u cijelosti djeluje blagotvorno na organizam.

Kineska kustovnica (goji bobice)
Izdanak kineske medicine, iskorištavanje njezinih plodova u Kini datira iz razdoblja kraja dinastije Ming (1644.)

Soja
Sastavni je dio tradicionalnih receptura na području brige o muškim i ženskim organima.

Gumojilm brijest
Azijsko stablo koje se uzgaja za branje kore zvane du zhong. U Kini se tradicionalno koristi za ojačanje energije jang.

Saw Palmetto i njegovi pozitivni učinci poznati su već stoljećima. Kao ljekovito sredstvo upotrebljavali su ga američki Indijanci na jugoistoku današnjeg SAD-a.

Kopriva spada među najpoznatije ljekovite biljke. Listovi koprive sadržavaju mnoštvo važnih minerala i željeza, vitamina i ostalih tvari.

BUNDEVA (obična tikva) dolazi iz Indije, ali je danas raširena po cijelom svijetu. Sjemenke bundeve već se odavno upotrebljavaju u narodnoj medicini, posebno za bolesti prostate i kože te za bolesti želuca i crijeva.

Kako odabrati pripravke za prostatu?

Na hrvatskom tržištu pronaći ćete nekoliko pripravaka u slobodnoj prodaji namijenjenih prostati, potenciji i vitalnosti.

Inače su pripravci namijenjeni samo za prostatu – za prevenciju problema s prostatom i mokraćnim putovima. Pripravci sadržavaju ekstrakte plodova Saw Palmetto (Serenoa Repens) koji se upotrebljavaju pri olakšanju problema s mokraćnim putovima kod muškaraca s potvrđenom dijagnozom benigne hiperlazije prostate (BHP). Takvi pripravci ne sadržavaju nikakve ostale sastojke za jačanje potencije i vitalnosti i njihova se cijena kreće oko 2,90 kn/dan.

Postoje i pripravci koji sadržavaju Saw Palmetto i ostale sastojke za jačanje vitalnosti, npr. ekstrakte koprive, sjemenki bundeve, brezinog lišća, sitosterola ili vitamina i minerala. Takvi proizvodi razlikuju se manjim sadržajem učinkovite tvari za prostatu i različitom kombinacijom obogaćujućih sastavnica za vitalnost. Cijene se kreću između 2,40 i 3,90 kn/dan.

Učinkovitijim za zdravlje prostate nego Saw Palmetto u posljednje vrijeme pokazao se ekstrakt kore afričke šljive (Pygeum africanum). Neki pripravci sa sadržajem afričke šljive predstavljaju posebne učinke za jačanje potencije, iako klinički potvrđeno djelovanje šljiva ima samo na prostatu. Viša cijena, oko 9,54 kn/dan odražava preporučenu uporabu za potenciju.

Pripravak PRORED3 kombinira tri učinka u jednoj kapsuli. Sadržava 200 mg ekstrakta kore afričke šljive i lan za jačanje prostate, korijen peruanske mace za jačanje potencije i seksualnog zdravlja, sibirski ginseng, kinesku kustovnicu, soju i gumojilm brijest za jačanje cjelokupne vitalnosti muškog organizma. Cijena na dan iznosi 3,82 kn.