Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše pomoći

'Google nas čini sve glupljima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se događa kad ljudski mozak dobiva previše pomoći u rješavanju problema? Ta ga pomoć zapravo oštećuje, tvrdi jedan američki autor.

Nicolas Carr napisao je knjigu 'The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains', a tvrdi kako Google zapravo ljudi zbog njega i sličnih web tražilica gube intelektualnu sposobnost spremanja, odnosno pamćenja informacija.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti" Shawn Warner Pokrenuo val dobrote Tužni književnik kojemu nitko nije došao na potpisivanje knjige slama srce, a onda je jedan video napravio nemoguće

>> Google Instant revolucija je tu!

Carr tvrdi kako zbog toga naš mozak zapravo ne dobiva dovoljno mentalne vježbe i postaje zakržljao, a to sve rezultira i daleko slabijom koncentracijom u, primjerice, čitanju knjiga, prenosi BBC. Ono što on predlaže, jest nešto što se kosi s temeljnim načelima web tražilica, a to je da ih se učini težima za korištenje.

Divi se Googleu, ali ne i njihovim nazorima

Njegov komentar stigao je ubrzo nakon službenog predstavljanja Google Instanta, koji u djeliću sekunde i prije nego li unesete traženi pojam, 'čita' vaše misli i predlaže tražene rezultate za vas. 'U mnogočemu se divim Googleu, no oni imaju vrlo usko shvaćanje na koji način moramo koristiti vlastiti mozak', tvrdi Carr.

Obrušio se i na satelitsku navigaciju, ističući kako će ona ljude natjerati da sve više zaboravljaju rute kojima se kreću, jer će to umjesto njih efektivno raditi GPS uređaji. Google, međutim, nije zabrinut, niti impresioniran Carrovim načinom viđenja stvari. 'Što brže korisnika dovedemo prema informaciji koju traži, to će on više vremena provesti radeći ono što je uistinu bitno - tražeći rješenja i inovacije', izjavio je glasnogovornik Googlea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene