Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje harvardskih znanstvenika u novoj studiji sugeriraju da je Mjesec nekada bio dio Zemlje koji se od nje odvojio nakon gigantskog sudara s drugim nebeskim tijelom.


U studiji objavljenoj u časopisu 'Science', Sarah Stewart i Matija Ćuk kažu da njihova teorija objašnjava zašto Zemlja i Mjesec imaju sličan sastav. Zemljina rotacija bila je puno brža u vrijeme nastanka Mjeseca i dan je trajao samo dva, tri sata, navodi se u studiji. S tolikom brzinom vrtnje, veliki udar mogao lansirati dovoljno Zemljina materijala da se formira Mjesec, kaže to dvoje znanstvenika.

>> Vodu na Mjesec donio je solarni vjetar

Po njihovoj teoriji, Zemlja je kasnije postigla sadašnju brzinu rotacije zahvaljujući gravitacijskoj interakciji između njezine orbite oko Sunca i Mjesečeve orbite oko Zemlje. Njihova teorija obrnuta je od postojeće vodeće teorije koja kaže da je Mjesec nastao od materijala divovskog tijela koje je udarilo u Zemlju.

Stewart je profesorica planetarnih znanosti na Harvardu, a Ćuk je astronom Instituta SETI, neprofitabilna organizacije za vođenje istraživačkih i obrazovnih projekata koji se odnose na ekstraterestrijalni život. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Obiteljski pas spasio djevojčice od smrti Slika nije dostupna Na vrhuncu pokušaja puča u Turskoj dva F-16 zrakoplova nanišanila Erdoganov