Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza na vidiku?

Smanjena potražnja za iPhoneom srušila dionicu Applea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena Appleove dionice, koja je krajem rujna premašila 700 dolara, jučer je iznosila manje od 510 dolara

Je li vrijeme za paniku u Appleu? Prije manje od tri mjeseca cijena dionice ove kompanije premašila je 700 dolara, Apple je dosegao tržišnu vrijednost kakvu nije imala niti jedna kompanija u povijesti (iako neki smatraju da, kada se uzme u obzir inflacija, Apple ipak nije najvrjedniji u povijesti), a neki su analitičari smatrali da bi vrijednost ove kompanije mogla doseći nevjerojatnih bilijun dolara. No, umjesto prema gore, od kraja rujna cijena Appleove dionice u konstantnom je padu te se jučer s njom trgovalo po cijeni manjom od 510 dolara.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin - 2 pobuna u zagrebačkom ogranku Problemi u SDP-u: Na sjednici riješena jedna mini kriza Poziv: Željko Mihoković - 2 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Velika pobjeda malog čovjeka: Važna promjena za svu teško bolesnu djecu i njihove obitelji

Budućnost Applea u rukama je ovog čovjeka!

Osim pada cijene dionica, ono što je naročito zabrinjavajuće za Apple jest što su uvelike smanjili narudžbe komponenata za iPhone za prvi kvartal sljedeće godine. Prema informacijama Forbesa, broj narudžbi za iPhone smanjen je s 35-40 milijuna na 25-30 milijuna, a slične su podatke objavili i neki tržišni analitičari koji se pozivaju na informacije koje su dobili od azijskih dobavljača komponenata.

Analitičar Peter Misek kaže da ovakvo veliko smanjenje narudžbi znači da prodaja iPhonea u ovom kvartalu nije onakva kakvu su očekivali – što nikako nije dobar znak za ovu kompaniju jer je riječ o njihovom najprofitabilnijem uređaju.

No, smanjenje narudžbi samo je jedan od razloga zbog kojeg je dionica ove kompanije već neko vrijeme u padu. Na Business Insideru kažu da veliki broj faktora utječe na događanja na burzi pa tako neki prodaju dionice kako bi što više zaradili prije eventualnog povećanja poreza na kapital, zatim tijekom sljedećih pola godine ne očekuje se lansiranje nekih novih Appleovih proizvoda koji bi privukli dodatnu potražnju korisnika što ne odgovara kratkoročnim investitorima koji žele u kratko vrijeme okrenuti veliki novac, a tijekom sljedećih godina očekuje se smanjenje Appleove profitne marže.

Evo što može dovesti do uništenja Applea!

Također, u posljednje vrijeme pojavile su se glasine kako je odgođen izlazak Appleovog televizora, a kada (i ako) ga ova kompanija predstavi, pitanje je koliku bi im on mogao donijeti zaradu. Još jedan od razloga jest i konkurencija na tržištu pametnih telefona i tableta koja nudi sve naprednije i jeftinije uređaje pa je tako početna cijena Amazonovog i Googleovo sedam inčnog tableta za više od 130 dolara manja od iPada mini, dok posljednji modeli pametnih telefona koji rade na Androidu i mobilnim Windowsima dolaze s jakim hardverom i puno većim ekranima u odnosu na iPhone 5.

Ipak, neki smatraju da je Appleov najveći problem ulazak u 'eru nakon Jobsa' jer je upravo Steve Jobs stajao iza svih velikih projekata koji su proslavili Apple i učinili ga najvrjednijom kompanijom na tržištu – do sada je Cook pokazao da može držati stvari pod kontrolom, no pitanje je kako će se stvari odvijati za nekoliko godina.

Zbog ovakve situacije na tržištu neki su analitičari smanjili procijenjenu vrijednost Appleove dionice u budućnosti na 800, odnosno 700 dolara, dok neki poput analitičara Genea Munstera i dalje vjeruju da bi cijena njihove dionice u budućnosti trebala rasti sve do 900 dolara.

Munster najviše nade polaže upravo u Appleov televizor i jeftiniji iPhone kojeg bi ova kompanija mogla predstaviti u 2014. godini, a s obzirom da neki analitičari upozoravaju kako Apple troši milijarde dolara na tajne projekte, možda ova kompanija priprema još neki revolucionarni uređaj s kojim će ponovno pokoriti tržište. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene