Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojni korisnici nisu niti svjesni koliko osobnih informacija Facebook otkriva o njima i koje sve probleme (pogotovo na poslu) korisnici mogu imati radi objave tih privatnih podataka.


Jedan od izraza koje često povezujemo s Facebookom je povreda privatnosti jer, s obzirom na količinu osobnih podataka koji se objavljuju na ovoj društvenoj mreži (za što su korisnici velikim dijelom sami krivi), mnogi više ne mogu govoriti o svom privatnom životu jer se o njima i njihovim životima zna gotovo sve.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Podiže se razina zaštite osobnih podataka: Od 25. svibnja građani će moći prakticirati neka od svojih sedam prava Vedran Miočić Stošić (Foto: Dnevnik.hr) Znate li tko su tzv. "živi ljudi"? U Hrvatskoj ih ima 17, a Vedran je samo jedan od njih

Na Mashableu su objavili popis šest stvari koje Facebook otkriva o svojim korisnicima te bi zbog nekih, pogotovo ako su im na ovoj društvenoj mreži prijatelji kolege s posla ili čak i šef, korisnici mogli imati velikih problema. Naime, koliko god se neki trudili na Facebooku objavljivati samo neke nevažne stvari koje o njima ne otkrivaju privatne životne detalje, način na koji se služe ovo mrežom može o njima otkriti puno više informacija nego što žele.

Znat će sve: Zuckerbergov novi udar na privatnost?!

1.) Godine – veliki broj korisnika na Facebooku objavljuje pravi datum i godinu rođenja, ali dio njih ne želi da svi znaju kada su rođeni pa upišu krivi datum. No, čak i u tom slučaju moguće je otprilike saznati koliko godina imaju korisnici i to po informacijama koje dijele s prijateljima na Facebooku pa će ih tako 'otkriti' datumi obilježavanja nekih događaju poput proslave mature ili diplome (npr. ako na Facebooku napišete da prisustvujete 15. godišnjici mature sigurno je da nemate 20 godina), neke starije fotografije koje objavljuju, a nekad čak i bendovi koje slušaju.

2.) Politička uvjerenja – stranice ili političari koje korisnici lajkaju na Facebooku, a često i statusi koje pišu razotkrivaju njihova politička uvjerenja pa se po samo jednoj objavi može saznati ili zaključiti kojoj političkoj struju pripadaju te je pitanje mogu li se te informacije jednom iskoristiti protiv njih

3.) Privatne informacije – zbog previše objavljenih privatnih informacija i fotografija mnogi će, bez obzira na to kakav imaju imidž na poslu i kakva (skupa) odjela oblače, izgledati neprofesionalno i neozbiljno. Tako, ako korisnici na ovoj mreži objavljuju fotografije kako leže u krevetu u pidžami sa svojim kućnim ljubimcem ili ako stavljaju slike sa zabava na kojima su totalno pijani, a te fotografije vide njihove kolege ili partneri, oni ih više neće smatrati toliko ozbiljnima i profesionalnima, bez obzira na ozbiljan imidž koji ostavljaju na poslu.

Pazite što pišete na Facebooku: Evo zbog kojih nas riječi Amerikanci prate!

4.) Djetinjstvo – neke stvari iz djetinjstva mogu biti simpatične i pobuditi lijepe uspomene, no zaslužuju li one zaista biti objavljene na Facebooku i dostupne svim prijateljima, poznanicima (nekad i neznancima s kojima ste 'prijatelji' na Fejsu) i kolegama. Iako će se roditelji sigurno nasmijati na fotografije djeteta koje je umrljano čokoladom, takve slike sigurno neće povećati poštovanje koje kolege na poslu imaju prema tim korisnicima, pogotovo ako su im oni nadređeni i trebaju imati autoritet nad njima

5.) Vjerska opredjeljenja – ovo je u potpunosti privatna stvar svakog korisnika u koje se nitko ne treba miješati, no jasno je da će neke osobe o drugima steći nekakav dojam upravo na temeljenju njihovih vjerskih opredjeljenja. Zato pripazite što pišete i koje stranice lajkate jer bi, zbog samo jedne objave ili jednog lajka na Facebooku, prijatelji i kolege o vama mogli steći potpuno krivi dojam

6.) Koga volite, a koga ne volite na svom poslu – ako radite s desetak ljudi u uredu, a na Facebooku ste prijatelj samo njih četvorici, na ovaj ćete način ostalim kolegama dati do znanja s kim ste dobri u uredu, a s kim niste te bi ti podaci mogli potaknuti brojne uredske tračeve – zbog toga je druženje na društvenim mrežama s uredskim kolegama najbolje izbjegavati i na Facebooku se družiti samo s pravim prijateljima, a ne i s ljudima s kojima svaki dan radite i koji sve informacije koje vide na vašem profilu jednog dana mogu iskoristiti protiv vas.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.