Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da li je Nokia pogriješila s Windows Phoneom?

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od bivših Appleovih direktora kritizirao je Stephena Elopa i Nokiju kazavši da je ova kompanija trebala prihvatiti Android umjesto Windows Phone operativnog sustava

Tijekom posljednjih nekoliko godina svima je bilo jasno da Nokia mora uvesti neke radikalne promjene u poslovanju – ova je kompanija godinama dominirala mobilnim tržištem, no nije se na vrijeme prilagodila novim trendovima koje su donijeli Apple s iPhoneom i Google sa svojim Androidom tako da je sve više gubila udio na tržištu te su tada mnogi analitičari nagađali kojim će putem Nokia krenuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

S obzirom da Symbian nije mogao konkurirati iOS-u i Androidu, u Nokiji su se morali odlučiti za novi operativni sustav s kojim bi ponovno postali konkurentni – jedna od opcija bio je MeeGo OS, a druga opcija bila je prihvaćanje nekog drugog operativnog sustava poput Androida ili Windows Phonea.

Microsoft s novom verzijom Windows Phonea napada iPhone i Androide!

Jean-Louis Gassée, jedan od bivših Appleovih direktora nedavno je u intervjuu za Computing.co.uk rekao da je Nokia tada trebala pristati na suradnju s Googleom te vjeruje da bi, koristeći svoje iskustvo u dizajnu, mogla dizajnirati 'najljepše Androide na tržištu'.

On kaže da je prije više od dvije godine savjetovao ljude iz upravnog odbora Nokije kojima je rekao da bi trebali ostaviti sve na čemu rade i u potpunosti prijeći na Android. Prelaskom na Android, mogli su integrirati svoj Ovi store s Android Marketom te bi tada svi rekli da se 'Nokia udružila s pobjednikom'. No, u Nokiji nisu poslušali njegove savjete jer su smatrali da će na taj način kompanija 'izgubiti kontrolu nad svojom sudbinom'.

Nakon toga, Nokia je zamijenila dotadašnjeg izvršnog direktora Olli-Pekku Kallasvuoa na čije je mjesto došao Stephen Elop, kojeg od dolaska mnogi smatraju 'Microsoftovim čovjekom' (prije Nokije radio je upravo u Microsoftu).

Microsoft kupuje Nokiju?!

Elop je objavio da će u budućnosti odustati od razvoja Symbian telefona i orijentirati se na Microsoftov mobilni operativni sustav Windows Phone. Krajem prošle godine ova je kompanija predstavila prve modele koji rade na Windows Phone OS-u, a najviše nade polažu u model Lumia 900 koji bi na tržištu trebao konkurirati modelima poput iPhonea i Samsungovih Galaxy S uređaja.

No, pitanje je kolika će biti potražnja za ovim uređajima u sljedećih nekoliko mjeseci jer su iz Microsofta najavili da se niti jedan od trenutno dostupnih Windows telefona neće moći nadograditi na novu verziju operativnog sustava (WP 8) te će mnogi vjerojatno sačekati s kupnjom trenutnih modela Nokijinih pametnih telefona i na jesen kupiti neki od novih modela koji će raditi na Windows Phoneu 8.

Članak usmjeren protiv aktualnog izvršnog direktora Elopa objavljen je i na stranici Mobile Review u kojem je Elop proglašen glavnim krivcem za uništenje Nokije, brojne otkaze koji su podijeljeni proteklih mjeseci te potpuno vezanje ove kompanije uz Microsoft.

Što vi mislite, da li bi Nokia danas bila uspješnija kompanija s većim udjelom na tržištu da su se, umjesto Windows Phonea, odlučili za Android? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene