Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

On piše 10.000 članaka dnevno. Zvuči suludo?


Svatko bi s razlogom pomislio kako je pisanje 10.000 članaka na Wikipediji dnevno suluda brojka, ali tako ne misli i Šveđanin Sverker Johansson. Johansson je osmislio računalni program koji je napisao 2,7 milijuna članaka, što ga čini najplodnijim autorom internetskih enciklopedija. Njegov ukupni doprinos Wikipediji je 8,5 posto svih napisanih članaka, prenosi Wall Street Journal.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon buđenja opet je potpuno utihnuo: Nije se oglasio već 11 dana Slika nije dostupna Sve više ih je među nama: Izazivaju li i kod vas strah?

Kako robot može napisati toliko članaka i još bolje, napraviti to koherentnim i čitljivim? Johanson, koji je profesor znanosti s diplomama iz lingvistike, civilnog inženjerstva, ekonomije i fizike čestica, objasnio je da njegov robot prikuplja informacije iz različitih provjerenih izvora te od tih materijala onda radi cjelinu, obično vrlo kratak unos.

Članak o Hrvatskoj najkontroverzniji na njemačkoj Wikipediji!

Mnogi njegovi članci pokrivaju taksonomiju malo poznatih životinja poput leptira ili buba te isto tako manjih gradova i mjesta na Filipinima, jer mu je supruga Filipinka.

Johansson svog robota zove Lsjbot, no on nije jedini robot kojem je zadaća pisati članke namjenjene ljudskom oku. Naime i svjetska novinska agencija Associated press već je najavila da će koristiti robote za pisanje tisuća članaka, a i drugi mediji isto tako koriste programe za pisanje članaka, osobito financijskih i sporstkih izvještaja i događanja.

Na Wikipediji, polovicu uredničkog posla obavljaju isto tako roboti. Johanssonov robot nije nepogrešiv, no on tvrdi da je sve što je bilo zapinjalo, popravio i da njegov robot sad radi optimalno. To i dalje nije utjeha nekolicini dugovječnih autora članaka na Wikipediji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook