Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKRAJINA KAO DIO EU-A?

Zelenski se obratio na izvanrednoj sjednici EP-a: ''Svaki glavni trg u našoj zemlji zvat će se Trg slobode. Neće nas slomiti''

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratio se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u uvodnom obraćanju je osudila rusku agresiju na Ukrajinu i kazala da će podržati istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

''Pozdravljamo kandidaturu Ukrajine i radit ćemo na tom cilju jer hoćemo i moramo se zajedno suočiti s budućnošću'', istaknula je Metsola i poručila: ''Predsjedniče Zelenski, stojimo uz vas i Ukrajinu.''

Nakon toga videovezom se uključio Zelenski i poručio: ''Puno vam hvala za ovo zasjedanje. U posljednjih nekoliko dana ne znam kako da sve pozdravim jer ne mogu reći 'dobro jutro', 'dobar dan' ili 'dobra večer' i to je istina - ne mogu jer svaki dan za neke ljude nije dobar, za neke ljude ovaj dan je posljednji.''

''Danas govorim o svojim građanima, građanima Ukrajine koji brane i plaćaju pritom najveću moguću cijenu jer brane slobodu. Vrlo sam sretan nakon ovog što sam čuo i vidio ovdje i drago mi je jer osjećam ovo raspoloženje. Vi ste zajedno s nama", rekao je Zelenski i dodao: ''Jutro je bilo tragično'', govoreći o napadima na Harkiv uz poruku: ''To je cijena slobode. Mi se borimo za našu državu i za našu slobodu.''

''Jučer je ubijeno 16 djece. Putin će ponoviti da su operacije izvedene tako da su ciljevi vojni, ali jučer je ubijeno 16 djece... Jaki smo. Ukrajinci smo. Mi ćemo pobijediti'', poručio je Zelenski i upozorio: ''Zauvijek nas napuštaju naši najbolji ljudi. Najjači među nama. Ukrajinci se bore za svoju zemlju i za svoju slobodu. Ukrajinci su nevjerojatni.''

"Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena", poručio je Zelenski u govoru u EP-u gdje su mnogi europarlamentarci nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine te plavožute šalove i vrpce.

''Svaki glavni trg u našoj zemlji zvat će se Trg slobode. Neće nas slomiti'', poručio je Zelenski i zaključio obraćanje pozivom, nakon čega je uslijedio pljesak eurozastupnika i eurozastupnica: ''Dokažite da ste s nama, da nas nećete pustiti, dokažite da ste Europljani. I onda će život pobijediti smrt i svjetlo će pobijediti mrak. Slava Ukrajini.''

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell sudjeluju na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ruskom napadu na Ukrajinu.

Podsjetimo, Zelenski je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU i zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

''Nećemo žmiriti dok se Ukrajinci za naše vrijednosti na ulicama bore s Putinovim ogromnim ratnim strojem''

Za primanje Ukrajine u Uniju potrebna je suglasnost svih država članica, a neke od njih o tome imaju različita stajališta, izjavio je Michel dan ranije, a danas je u svom govoru rekao da će EU i vlade članica morati ozbiljno razmotriti zahtjev Ukrajine za članstvom u EU i odgovoriti na "legitiman" zahtjev Kijeva.

Međutim, napomenuo je da će "biti teško" osigurati pristupanje Ukrajine jer u Europi postoje "različiti pogledi": ''Vijeće EU-a morat će ozbiljno razmotriti postavljeni simbolički, politički i legitimni zahtjev i donijeti odgovarajući izbor odlučno i jasno".

Predsjednica Europske komisije istaknula je da je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila Europsku uniju i NATO: "Ako je (ruski predsjednik Vladimir) Putin želio podijeliti EU, oslabiti NATO i razbiti međunarodnu zajednicu, postigao je upravo suprotno".

Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će Europska unija mora značajno povećati svoj kapacitet za odvraćanje od ratova: "Jedna od lekcija koje moramo naučiti iz invazije na Ukrajinu je da Europa više nego ikad mora strateški razmišljati o sebi, svom okolišu i svijetu", rekao je eurozastupnicima.

"Moramo povećati naš kapacitet odvraćanja kako bismo spriječili rat", istaknuo je čelnik EU diplomacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Na Harkiv ispaljene kazetne bombe? "Ne možete pobijediti ujedinjen i hrabar narod!"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RUSIJA GA NE PRIZNAJE Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda želi istragu o ratnim zločinima u Ukrajini: Hoće li je ICC odobriti?

Metsola je rekla da se odgovor EU-a na rusku invaziju mogao vidjeti proteklih dana te da je ovo trenutak kada treba učiniti "sve što treba". Najavila je da će predstavnicima ruskih vlasti od sada biti zabranjen ulzak u Europski parlament rekavši da "agresorima i ratnim huškačima nije mjesto u domu demokracije".

Nećemo žmiriti dok se Ukrajinci za naše vrijednosti na ulicama bore s Putinovim ogromnim ratnim strojem, rekla je. "Podržat ćemo nadležnost Međunarodnog kaznenog suda i istragu ratnih zločina u Ukrajini. Tražit ćemo njegovu (Putinovu) odgovornost, kao i onu (bjeloruskog predsjednika Aleksandra) Lukašenka", poručila je Matsola.

Više o ratu u Ukrajini čitajte >> OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene