Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 16.000 slučajeva

WHO proglasio majmunske boginje globalnom prijetnjom: "U Europi je rizik visok..."

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju majmunskih boginja globalno opasnom situacijom.

Klasifikacija epidemije majmunskih boginja globalno opasnom situacijom je najveće upozorenje koje WHO može izdati. Prati svjetski porast slučajeva.

Odluka je donesena na kraju drugog sastanka hitnog odbora WHO-a o virusu. "Više od 16.000 slučajeva je prijavljeno iz 75 zemalja. Do sada je bilo pet smrtnih slučajeva", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, piše BBC.

Trenutno postoje još samo dvije takve hitne zdravstvene situacije - pandemija koronavirusa i kontinuirani napori da se iskorjeni dječja paraliza.

Odbor za hitne slučajeve nije mogao postići konsenzus o tome treba li epidemiju majmunskih boginja klasificirati kao globalno opasnu zdravstvenu situaciju. 

Pročitajte i ovo Majmunske boginje – simptomi, prijenos, smrtnost, liječenje | Kreni zdravo! nabavljaju još cjepiva Imaju prve slučajeve majmunskih boginja kod djece: Zaraženo dojenče i još jedno dijete

Pročitajte i ovo Ilustracija zaraza se širi "Nemamo situaciju pod kontrolom": Majmunske boginje nezaustavljivo se šire, u mjesec dana gotovo sedam puta više zaraženih!

"Premalo se razumjelo o novim načinima prijenosa koji su omogućili širenje", rekao je Adhanom Ghebreyesus koji je istaknuo da je rizik visok u europskoj regiji, a umjeren u ostalim dijelovima svijeta.

Deklaracija će, dodao je glavni direktor WHO-a, pomoći ubrzati razvoj cjepiva i provedbu mjera za ograničavanje širenja virusa.

Majmunske boginje su prvi put otkrivene u središnjoj Africi pedesetih godina prošlog stoljeća.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene